Hellvig – un politruc mărunt. Klaus, ai comis-o grav!

eduard hellvigKlaus Iohannis​ a ratat primul examen cu adevărat serios, iar nominalizarea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI va fi o piatră de moară de care nu va putea scăpa, în cazul în care propunerea va fi acceptată de Parlament. Mai mult decât atât, chiar și în cazul respingerii nominalizării, acest gest nu va fi uitat.

Greu de înțeles cum poți nominaliza în fruntea unei instituții de o asemenea anvergură un personaj care participă la chiolhanuri – cu ocazia zilei de naștere a lui Rareș Bogdan, un jurnalist cunoscut pentru practicile șantajiste învățate de la nașul Sorin Roșca Stănescu (aflat acum în închisoare) – alături de:

Vasile Blaga

Elena Udrea – arestată la domiciliu

primarul Brasovului George Scripcaru (PDL) – cercetat de DNA pentru fapte de corupție

Marian Petrache – baron PNL, implicat în 2012 în dosarul procurorilor Bălan, Sâmpetru și al judecătoarei Barbălată

Cristian Burci (patronul Adevarul si Prima TV) – citat ca martor în dosarul „mită la PSD”

Lucian Duta (PDL) – urmărit penal pentru abuz în serviciu

Gheorghe Falca (PDL) – achitat într-un dosar penal din 2005 pentru abuz în serviciu și luare de mită

Emil Boc (PDL)

Catalin Predoiu (PDL)

Marian Vanghelie (PSD)

Ioan  Niculae (om de afaceri) – urmărit penal din 2012

Cosmin Gusa (actionar majoritar Realitatea TV),

Ion Cristoiu

Într-o perioadă în care serviciile secrete românești și în special SRI au nevoie de un profesionist, care să liniștească apele și să continue întărirea acestei instituții de o importanță vitală, venirea lui Hellvig nu va face altceva decât să destabilizeze și mai mult SRI, consolidând infuența diverselor grupuri de interese asupra acestui serviciu.

Intrat în politică în 2004, ca membru al partidului condus de Dan Voiculescu (Partidul Umanist Român), Eduard Hellvig a sărit în barca PNL în 2008 și a avansat din poziția de simplu secretar personal al lui Crin Antonescu, perioadă în care reușit să-și atragă antipatia multor pnl-iști care au fost nemulțumiți de viteza cu care Hellvig a ars etapele promovării, aflându-se sub aripa lui Crin Antonescu și fără a se face remarcat cu absolut nimic în cadrul activității de partid.

În 2013, Hellvig a fost omul de legătură dintre Antonescu și Realitatea TV deținută de Cosmin Gușă, prin intermediul lui Rareș Bogdan cu care are o relație strânsă de prietenie. În perioada în care relația Gușă-Ponta s-a stricat, Rareș Bogdan și Eduard Hellvig au fost cei care au intermediat relația Realitatea-PNL, pnl-iștii fiind singurii care au mai cotizat pe ascuns, finanțând televiziunea lui Gușă.

Până astăzi, singura poziție exprimată de Eduard Hellvig cu privire la evenimentele din vara lui 2012 a fost următoarea: “Noi am avut succes şi în 2012, dar ce ne-a despărţit de PSD a fost acel pact de coabitare, semnat de Victor Ponta. Nu era nevoie de aşa ceva, existau legi, instituţii etc”,

Dacă nominalizarea va fi acceptată de Parlament, SRI va fi condus de un mărunt politruc, manevrabil și fără o construcție morală și profesională pe măsura acestei funcții.

Decizia lui Iohannis este inexplicabilă și dezamăgitoare.

It's only fair to share...Share on Facebook237Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

5 thoughts on “Hellvig – un politruc mărunt. Klaus, ai comis-o grav!

 1. Constantin Pavelescu

  Sînt deacord că Hellvig este o alegere nepotrivită. Sînt deacord şi cu faptul că Johannis „v-a” trebui să dea socoteală pentru această propunere într-o funcţie atît de importantă a unui ins de o atît de proastă calitate. Totuşi, văzînd titlul, m-aş fi aşteptat ca citind articolul să văd venind din partea dv şi o propunere alternativă la nefericita propunere a lui Johannis, nu doar o critică (justificată) a alegerii făcute de Johannis (sau pote de Mihalache?).

  Reply
  • Dan

   Cine a scris articolul, nu vad autorul.
   Ca sa stim cine l-a pus sa scrie, ca doar nu credem ca pozitiile astea sunt intamplatoare.

   Ar trebui sa gandim mai mult cu capul nostru decat sa ne uitam la articole cu titluri pompoase dar puse acolo doar de diverse interese, mai mult si fara contunut!

   Reply
 2. Manifeste Ro Post author

  Să aleagă un profesionist, un om din sistemul serviciilor. Există indivizi acolo care asta fac de o viață, dedicați și buni cunoscători ai fenomenului. Să avanseze pe cineva, să caute pe cineva de la SIE, tot un profesionist. Să ceară propuneri, să le analizeze. Noi nu avem acces la informații de acest gen, ca să propunem pe cineva.

  Nu știm noi, din fotoliu, pe cine să pună. Dacă trebuie să alegi din ce vezi, atunci, când te uiți la oamenii cu care defilează, care sunt la vedere, nici nu ai ce să alegi. Pe cine să propui din jurul lui pe un asemenea post? E clar că doar pe cineva din sistemul serviciilor. Asta nu e minister să numești politic pe oricine. Până și MRU avea alt profil când a fost numit. Hellvig e pur și simplu transformat dintr-un politruc banal, un băgător de seamă, în șeful SRI?

  De aceea „propunerea” vizează tot un om din servicii, un profesionist. De preferat peste 50 de ani. Să terminăm și cu prostia asta cu tinerii băgați pe poziții cheie. Există o limită. Dar nu SIE sau SRI.

  Reply
 3. Constantin Pavelescu

  Vă contrazic. Nu-i nevoie de un profesionist. Mai întîi de unde ar trebui să-l aleagă? Din care dintre găşti? Ce garanţii poate să prezinte un ins versat, deja integrat într-un sistem suspectat că reprezintă stat în stat?
  De ce ar fi nevoie de un profesionist? Treaba profesioniştilor e la „munca de jos”, acolo se cer abilităţi profesionale. Şeful trebuie să fie mai degrabă manager, să emită directive cu caracter general, să supravegheze respectarea „liniei”, să prevină derapajele, să aibă rol de mediere şi reprezentare. Pentru probleme strict profesionale este suficientă o consiliere din partea profesioniştilor, dar în general nu asta-i treaba lui, să-l înveţe pe urechist cum se trage cu urechea. Ştie ăla mai bine cum se face, nu trebuie să vină vreun politruc pafarist să-i arate.
  Un şef SRI credibil are nevoie în mod obligatoriu de trei elemente de personalitate dacă vrea să reprezinte mai mult decît o formă fără fond: Primul este inteligenţa, pentru a se putea adapta rapid, pentru a sesiza şi ocoli capcanele, pentru a „prinde” şpilurile, (nu există şcoală de directori SRI, cum nu există nici şcoală de preşedinţi) şi nu în ultimul rînd pentru a nu ajunge să fie tras pe sfoară sau/şi manevrat de subordonaţi. Al doilea element este caracterul plus onestitatea. Al treilea, stomacul tare.
  Să nu ne îmbătăm cu apă rece. SRI este o castă închisă, în care indiferent cine va fi desemnat să o coordoneze ca şef numit, va fi supus unor presiuni uriaşe pentru a fi transformat în marionetă sau paravan. Să nu uităm că SRI a pornit încadrat cu securişti din DSS, „băieţi cu ochi albaştri” unşi cu toate alifiile, aceştia fiind mai apoi „mentorii” „tinerei generaţii” căreia n-aveau cum să nu-i transmită şi vechile lor năravuri. Uitaţi-vă şi-n politică, acolo fenomenul este vizibil… Uitaţi-vă la”noua generaţie” din politică, la „lupii tineri”… Sînt mai răi, mai lacomi, mai imorali şi mai lipsiţi de scrupule decît „mentorii” lor din „vechea gardă” bolşevică… Nu văd de ce ar fi altfel în SRI, o zonă ermetică, ferită de priviri indiscrete şi de expunere mediatică… O zonă avîndu-şi rădăcinile în fosta omnipotentă securitate, o zonă asupra căreia niciodată nu pare să fi existat vreun control real din partea politicului sau a oricui altcuiva. Dimpotrivă, pare că SRI a fost cel care a controlat totul în România postdecembristă, încă din decembrie 1989 cînd încă se mai numea Securitate… Aşa că să nu-şi facă cineva iluzii că acolo ar fi vreun pension de domnişoare gata să se lase manevrate şi dominate de prima nulitate trimisă peste ele de parlament şi unsă şef.
  Cel numit să controleze acest viespar trebuie să fie o personalitate puternică pentru a rezista tuturor presiunilor şi om de caracter pentru a nu se lăsa „racolat” sau controlat de „băieţii răi”. Căci aceştia cu siguranţă că există în SRI, ba chiar aş putea să afirm că ei sînt cei care deţin cu-adevărat controlul. Să nu-mi spună careva că România a fost infestată pînă-n măduvă de putregaiul corupţuiei, că a fost jefuită ca-n codru, că a fost înstrăinată bucată cu bucată, că a ajuns sub controlul unor clici mafiote şi grupări de crimă organizată camuflate sub denumirea de „partide politice”, toate petrecîndu-se sub nasul unui SRI care habar n-a avut de nimic… Sînt convins nu numai că SRI a ştiut totul, dar a şi jucat un rol activ, ba chiar unul principal în toată această acţiune de vulnerabilizare, chiar de disoluţie a statului român. Sînt convins că SRI e vîrît pînă-n gît în toate jocurile murdare care se fac prin culisele politicii, ba chiar că le coordonează şi le controlează… Pot să aduc un cearşaf de argumente pentru a-mi susţine afirmaţiile astea…
  Dacă există cineva prin ţara asta care-şi imaginează că ar exista vreo brumă de control asupra „serviciilor”, îi recomand să revadă imaginile din acea faimoasă şedinţă în care şefii serviciilor au fost „convocaţi” în faţa acelei aşa-zise „comisii parlamentare de control a SRI”… Să se uite puţin la moacele prăpădiţilor ălora din „comisie”, hipnotizaţi ca puii de găină sub privirea cobrei, grăbiţi să spună „da” la orice dădeau pe gură membrii cúpolei aflaţi de cealaltă parte a mesei… Să se uite la monumentul ăla de mediocritate, la nulitatea aia patentă care răspunde la numele de Georgian Pop, cică şeful „comisiei parlamentare”… Să se uite cum l-a lăsat Maior cu mîna-ntinsă trecînd pe lîngă el şi ignorîndu-l ca pe-un rahat ce este… Să se uite şi să vadă acel zero tăiat care reprezintă unica formă de control instituţional asupra SRI existentă în statul român. Să se uite şi să mediteze…

  Hellvig? Omul potrivit. O nulitate bidimensională. Fără caracter, fără personalitate, fără voinţă, fără conştiinţă. Adică un poster. Bun de lipit peste fereastra SRI. Ca să nu se vadă ce-i înăuntru.
  Faptul că Johannis l-a propus, asta nu reprezintă decît o confirmare în plus a ceea ce am afirmat că reprezintă Johannis: Un simplu executant supus voinţei celor care-l controlează. O simplă marionetă. Un poster şi el. Atîta doar că-i pus în altă fereastră, cea a Cotroceniului.

  Pot să dau cel puţin trei nume de persoane care odată instalate în fruntea SRI ar porni o acţiune de destructurare a mafiei securiste care controlează sistemul. Nu pot să spun ce sorţi de izbîndă ar avea, poate ar reuşi, poate nu. Dar cu siguranţă că măcar ar încerca. Nu spun cine-s pentru simplul motiv că indiferent ce nume aş pronunţa, n-aş face decît să declanşez cascada de lături. Fie dintr-o parte, fie din cealaltă… Oricum n-ar conta. Nimeni nu i-ar numi vreodată… Tocmai din cauză că ar încerca…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top