O minciună socialistă: în capitalism săracii sunt disprețuiți

capitalsim proprietateDintre toate marile manipulări legate de capitalism, ce și-au înfipt adânc rădăcinile în mentalul colectiv, una se desprinde și diferențiază prin încărcătura absurdă care continuă să impresioneze. Respectiv, faptul că săracii sunt disprețuiți în capitalism și nimeni nu e interesat de ei.

Ideologii socialiști au avut și au în continuare trei linii de acțiune mari și late în funcție de care își coordonează această propagandă:

 

 1. să fie bine la toată lumea, ca să nu fie rău ca în capitalism
 2. din cauza capitalișilor care îi urăsc/disprețuiesc/exploatează pe săraci, nu e bine
 3. ca să fie bine, avem nevoie de un stat care să reglementeze și să decidă tot

Revenind la minciuna socialistă, sprijinită pe cele trei clișee mai sus-amintite, se cuvine a aduce câteva precizări punctuale:

 1. În capitalism, principiul de bază este comun cu cel care îl ghidează pe orice om normal la cap: proprietatea mea e doar a mea, iar proprietatea ta e doar a ta. Și săracul, și bogatul respectă dreptul la proprietate. În socialism, dreptul la proprietate e relativ.
 1. Un capitalist este interesat să-și asigure bunăstarea, iar această afirmație este valabilă pentru orice om, indiferent de orientare. Este o dorință firească, aflată în legea firii. Un sărac devenit bogat și-a dorit o viață bună și înainte să facă bani, și după aceea.
 1. Capitalistul nu are niciun interes ca lumea să fie săracă pentru că atunci nu mai are piață de desfacere și nu mai poate face bani. Interesul lui este ca majoritatea oamenilor să aibă un nivel cât mai ridicat al bunăstării, astfel încât să aibă bani să-i poată achiziționa bunurile pe care el le produce. Pentru asta însă trebuie să ai ce să oferi celorlați semeni ai tăi.
 1. Sunt foarte mulți capitaliști veritabili care sunt săraci sau au un nivel mediu. Aceștia nu-i urăsc pe săraci, pentru că și ei sunt săraci. În schimb, cunoșteți cazuri de socialiști plini de bani care trăiesc și profită fără nicio problemă de avantajele capitalismului, în timp ce privesc masele ca pe simple instrumente și armate de „scalvi”.
 1. Capitalistul își dorește ca diferența între oameni să fie făcută de talent, muncă, inspirație și curajul de a-ți asuma riscul. Adică, prin competiție onestă. Nu împarte lumea în bogați și săraci, ci în posibli parteneri sau clienți care îl pot ajuta să obțină o creștere a bunăstării.
 1. Capitalistul vrea ca oamenii să poată face schimb de bunuri, în funcție de propriile estimări și anticipări ale câștigului, astfel încât un individ sărac, dacă are servicii sau produse de calitate, să poată acumula bani și să-și depășească statutul de sărac. De cealaltă parte, socialistul vrea ca statul să reglementeze aceste schimburi, direct sau indirect, afectând astfel ambii participanți la schimbul voluntar.

Dar, cel mai important lucru care trebuie reținut este următorul:

Capitalism: „Mamaie, cu cât dai roșiile?”…”Cu 5 lei, mamă. Îți dau un kil’?”….”E prea scump. Iau de lângă”

Socialism: „Bă, ce faceți voi aici?”….”Nimic. Vrem să facem niște schimburi”….”Păi, ce? Sunteți de capul vostru?  Ia dă tu încoace jumate din cât câștigi, că știm noi mai bine cum să cheltuim banii”

Toate cele de mai sus nu înseamnă însă că sistemul capitalist funcționează perfect. Sau că, datorită lui, există o societate meritocratică în adevăratul sens al cuvântului. Dar, toate disfuncționalitățile au loc din cauza naturii umane, și nu a modului în care este gândit sistemul. În cazul nostru omul pervertește sistemul. Pe când în socialism, sistemul economic nu funcționează nici măcar în teorie. De aceea peste tot a dus la sărăcie.

Așa că, oricât ai înjura capitalismul, trebuie să înțelegi că până în prezent nu există un alt sistem testat care să funcționeze și să asigure libertățile fundamentale ale omului, în timp ce îi maximizează șansele de reușită. La fel ca democrația. Nu funcționează tot timpul cum ar trebui, dar ceva mai bun încă nu s-a găsit.

Restul e can-can.

P.S. Pentru cei care se gândesc la puternica amprentă socialistă din țările nordice, trebuie să știe că acele țări reprezintă niște modele speciale de organizare socială datorită faptului că au resurse naturale din abundență și populație redusă. Nu pot fi luate ca punct de reper. Pur și simplu, acolo e altceva.

S-ar putea să vă mai intereseze și:

Cunoașteți vreun amarât de patron de chioșc cu vederi de stânga?

Toți românii sunt capitaliști, mai puțin Ernu și Rogozanu

Rogozanu, Ernu și ospătarii greci

It's only fair to share...Share on Facebook295Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

3 thoughts on “O minciună socialistă: în capitalism săracii sunt disprețuiți

 1. ion

  DACA UN COPIL SE NASTE INTR-O FAMILIE SARACA DAR ESTE FOARTE INTELIGENT CUM POATE EL SA INVETE DACA NU ARE BANI SA SI CUMPERE MACAR STRICTUL NECESAR VOI AICI VORBITI CA SI COMUNISTI DE CAZURILE IDEALE

  Reply
 2. Manifeste Ro Post author

  Singurul sistem care permite câtor mai mulți copii săraci să învețe și să ajungă departe în viață este capitalismul.

  Aveți atâtea exemple încât e greu de explicat afirmația dvs

  Reply
 3. Petronius

  Proprietate,proprietate,proprietate,sunteti PROPRIETARI,capitalisti de nu se mai poate,aproape toata natiunea romana este saraca datorita neanderthalienilor de la conducere.Bogatii sunt talharii care inca detin banii nostri inca putin timp,bucurati-va cat mai aveti timp…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top