Rânjetul hienelor și naivul Iohannis

klaus iohannis parlamentAstăzi, o să încălcăm puțin embargoul impus comentariilor despre Iohannis în vestita perioadă de grație, o idee, fie vorba între noi, cam tâmpită, impusă în spațiul public de jurnaliști. Nici până în ziua de azi nu este foarte clar ce înseamnă calificarea la locul de muncă pentru șeful forțelor armate, liderul și mediatorul națiunii și ambasadorul suprem la nivel internațional al României.

Cu toate acestea, textul de față nu este neapărat o critică a lui Iohannis, cât, mai curând, o simplă observație amară.

Printre obiectivele enunțate chiar de președintele Iohannis se numără și întărirea și amplificarea colaborării cu Parlamentul României. În ultimul său discurs ținut chiar în fața deputaților și senatorilor, dintre bla-bla-urile ce-l caracterizează pe orice om politic se desprinde fără putință de tăgadă accentul pe care Iohannis îl pune pe această colaborare cu Parlamentul.

Nu cred că există vreo persoană care să nu realizeze că principalul resort constă în dorința de a se diferenția în plan imagologic de Traian Băsescu. Împreună cu strategii domniei sale încearcă să construiască în acest început liniștit de mandat, în care presiunea asupra sa este inexistentă, un profil de președinte care nu dorește scandal, care vrea să colaboreze. Ce mai încolo, încoace, un profil conturat la milimetru pe fișa postului: Iohannis, mediator și integrator.

Scriam la un moment dat că Iohannis are o mentalitate de om format la stat. Iar, o astfel de persoană valorizează enorm de mult cutumele instituționale și formalismul, chiar dacă acest tip de abordare se află în flagrantă contradicție cu realitatea.

90% dintre parlamentari sunt niște hoți ordinari, niște nulități a căror goliciune sufletească și intelectuală este înfiorătoare. Nu vreau ca președintele meu să trimită „un semn de deschidere și respect față de puterea legiuitoare”. Nu vreau să-l aud cum salută „preocuparea de a face schimbări în Regulamentele de funcționare ale celor două Camere”. Și, cu siguranță, nu vreau să-l aud cum transmite milioanelor de români că „unul dintre punctele importante, unde am constatat că există acord, se referă la răspunsul Parlamentului la solicitările justiției.”. Pentru că este o minciună ordinară. Oamenii politici nu își doresc o justiție funcțională.

Când românul aude că neamțul înalt, sobru, corect, cinstit și serios îi spune că a ajuns la un acord cu clasa politică pentru a ajuta justiția ochii lui se luminează într-un zâmbet plin de speranță. Ori, asta este o minciună. Clasa politică se roagă zilnic pentru ca justiția să se împiedice. Cazul lui Vosganian este cel mai bun exemplu

Toți acei parveniți dizgrațioși, îmbărcați în costume scumpe prin care cred că își ascund mizeria morală, primesc un ajutor nesperat din partea președintelui meu și al vostru. Le-a spus că populismul nu e frumos, că trebuie să modificăm legislația privind înființarea partidelor, că avem un for legislativ supradimensionat. Niște constatări aflate la îndemâna unui simplu muncitor. În paralel, însă, le prelungește mandatul de încredere expirat, pe care românii nu mai vor să-l reînnoiască. Din simplul motiv că au trecut 25 de ani și nu s-a schimbat absolut nimic.

Din dorința de a-și creiona un profil propriu, de a se diferenția de fostul președinte, Klaus Iohannis se raportează la un parlament plin de corupți, de trădatori și de mediocri incapabili cu formalismul și lipsa de substanță caracteristică unui directoraș care completează cu rigurozitate și seriozitate maximă fișa de post și evaluarea profesională anuală, în timp ce dosarele cu problemele reale se adună în teancuri interminabile pe biroul său.

Românii nu dau doi bani pe vorbe, pe o colaborare instituțională bună între președenție și parlament, când realitatea radiografiază niște parlamentari demni de epoca Ceaușescu. Ei au nevoie ca cele două instituții să-și facă treaba și atât. Iar treaba lui Iohannis este să pună reflectorul pe ei fără menajamente. Când naivul Iohannis le ține însă discursuri sforăitoare, zâmbetul hienelor din parlament se vede și mai clar. Tolăniți în fotoliile de piele, acești nemernici primesc un ajutor nesperat exact din partea celui care trebuie să-i „biciuiască” în public pentru toate nenorocirile pe care le fac în fiecare zi.

Bre, nea Iohannis, mai lasă naibii paltoanele și discursurile astea sforăitoare și pune-te pe ei. Asta așteaptă românii de la tine. Și cei care te-au votat, și ceilalți. Nu să ne explici că e nevoie de colaborare instituțională și că „e bine să fie bine, ca să nu fie rău”.

S-ar putea să vă intereseze și:

E ceva în neregulă cu Iohannis!

Ponta, Traiane, ce ziceți, barosanilor?

It's only fair to share...Share on Facebook722Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top