Rogozanu, Ernu și ospătarii greci

grecia rogozanu ernuCodrul freamătă și râurile s-au umflat în albie. Tastaturile fumegă iar platformele Critic Atac și Voxpublica cunosc o efervescență similară cu cea prilejuită de sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Motivul? O formațiune de stânga a câștigat alegerile în țara ospătarilor. Încă dinaintea aflării rezultatelor, pionierii șefi ai României au intrat în fibrilație, la fel cum galeria echipei FC Botoșani începe să tremure de emoție când favoriții lor ajung în optimile Cupei României. Pentru ei, obișnuiți cu mediocritatea, optimile reprezintă o performanță care împrăștie suflul vieții peste întreg orașul. Pentru Costi Rogozanu alegerile din Grecia pot fi nici mai mult, nici mai puțin decât „decisive pentru Europa”. Câteva rânduri mai jos, de teamă ca nu cumva publicul stângist să se îndoiască până și el de o asemenea viziune, accelerează, plusează și scrie: „Și în Franţa, şi în Spania, şi în România chiar aceste alegeri greceşti aduc speranţă.”.

Propun să trecem peste întrebările de prost gust precum: „Adică toți oamenii din Franța, Spania și România sunt plini de speranță, sau doar cei ca tine?”, „De unde știi că în Franța și Spania curge speranța pe străzi? Ai vorbit cu reprezentanții Le Critique Atac și Los Criticos Atacos și ați plâns împreună pe Skype?”, „De ce încerci să manipulezi printr-o generalizare atât de jenantă?”, „Poți să crezi că în Spania, Franța și România sunt oameni îngroziți de reușita Syriza?”, întrucât țin de logică și de cinste intelectuală și nu-și au locul într-un astfel de discurs.

Venind puternic pe turnantă, misteriosul domn Ernu se remarcă printr-un raționament înduioșător:

„De ce e importantă victoria Syrizei? Pentru că este pentru prima dată după foarte, foarte mulţi ani cînd puterea unei ţări membre UE este cîştigată democratic de un partid care pune în chestiune puterea reală, cea care a fost botezată cu numele de Troica: Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană. Pînă în acest moment, nimeni nu a avut voie să pună în discuţie o iotă din cerinţele şi puterea acestei sfinte treimi. Unde începe Troica, se termină democraţia. Iar ea e asemenea Sfîntului Duh, pluteşte peste tot. Mai putem vorbi oare de democraţie şi suveranitate într-un regim politic dictat de Troică?”

Cu alte cuvinte, cum își permite cel care te împrumută cu bani să pună condiții atât de nasoale? Și, să vă fie clar: democrația nu poate exista căt timp avem Troica. Punct.

Acum, ce nu reușesc să înțeleg este de ce te mai duci la ei, la nenorociții aceștia?

Le-aș sugera grecilor să renunțe la orice acord și, implicit, la orice relație de dependență cu atât de periculoasa Troică. Ce-i aia renegociere? Doar sunt un popor muncitor, plin de resurse naturale, de întreprinderi inovative, cu o industrie bine pusă la punct și furnizoare de bunuri cerute de toată lumea. Chiar nu au nevoie. Dacă măresc taxa de intrare de la Acropole, tigrul Europei va mieuna grecește și se va numi Achillides.

Nu are rost să intrăm prea adânc în analiza pe text a raționamentelor celor doi pionieri, întrucât există niște limite ale toleranței și răbdării. Ce merită sublinat este însă alt aspect: în viață, atât timp cât nu ești autonom sau măcar puternic, atât timp cât ai nevoie de ceva de la un terț, va trebui să te supui regulilor acestuia. E atât de simplu. Ești demn sau nu-ți convin condițiile? Descurcă-te singur sau negociază cât mai diplomatic condițiile. E atât de simplu.

Să afirmi că Troica nu a greșit este o dovadă de îngustime sau rea-voință. Să fii rupt în coate și să ai gura mare e o dovadă de prostie, însă.

În altă ordine de idei, pionerii noștri, secondați de celebra economistă Victoria Stoiciu, evită să facă cea mai mică referire la sustenabilitatea măsurilor propuse de noul guvern, dintre care amintim următoarele:

– creșterea salariului minim cu cca 50%

– stabilirea unei pensii de 300 euro pentru pensionarii neasigurați

– eliminarea taxelor pentru spitalizare și pentru rețete

De ce nu vorbesc despre aceste aspecte? Păi, în primul rând că în economie nu merge cu bla-bla-uri tovărășești. În al doilea rând, pentru că nivelul maxim al discursului pe care îl au cei doi oscilează între „să fie bine la toată lumea, ca să nu fie rău, să avem mâncare și spitale pentru toți” și „capitaliștii ăștia fără suflet e răi și trebuie să scăpăm de ei”.

Greșesc specialiștii lu’ pește din cadrul Troicii? Da. Au demonstrat. De aici până la glisarea discursului către ideologii, profitând de incultura și lipsurile maselor, este un lung drum al nerușinării și al manipulării grosiere.

Problemele Greciei nu țin de FMI sau Banca Mondială, nici măcar de orientarea politică a liderilor ci de structura interioară a unui popor plin de ospătari și de funcționari publici care rup bouzouki în două de atâția ani. Și dacă ai vrea, n-ai de unde să le dai bani unora care nu produc. Oricât l-ați desconsidera pe Von Mises&Co, treaba e simplă: produci și acoperi nevoi – ai bani, nu faci asta – n-ai bani. Dacă plouă câte două luni, în două veri consecutive Grecia intră în faliment. Iar asta spune multe despre problemele structurale ale acestei țări. Încăpățânarea falimentară de multe ori a Trocii urmează fie înlocuită de avântul pionieresc al unui premier care cerea la un moment dat ca studenții să aleagă când să se ducă la cursuri.

Tovarășe Ernu, tovarășe Rogozanu vă propun următorul joc. Să presupunem că Tsipras convinge malefica Troică și ia toate măsurile anunțate. Plus altele pe care le-o mai vrea. Din puținul pe care îl știți despre economie spuneți-ne și nouă cam ce credeți că se va întâmpla în următorii 20 de ani cu Grecia? E o întrebare simplă, domnilor. Care sunt schimbările structurale anunțate și pe ce se bazează ele?

Apoi, vă rugăm să ne spuneți ce înțelegeți din următoarea declarație a tinerei speranțe a Europei, a personalității decisive din aceste zile: „Declaratia liderilor statelor UE (n.n despre noile sancțiuni pentru Rusia) a fost eliberata fara procedura de a obtine consensul tuturor statelor membre, mai exact fara a se obtine acordul Greciei. In acest context, subliniez ca Grecia nu consimte la aceasta declaratie” (Alexis Tsipras)

Iar, apoi, vă rugăm să ne lăsați. Se poate?

P.S. Măi, Costi, până la urmă e bun salariul pe care îl primești de la patronul tău, un capitalisti veros? Adică, îți acceptă banii la Ikea sau scuipă scârbită casierița când îi vede? Domnul Ernu primește cu preponderență  ruble. Pare mai consecvent.

S-ar putea să vă intereseze și: 

Cunoașteți vreun amarât de patron de chioșc cu vederi de stânga?

Viziunea unui intelectual-starletă despre problemele intelighenției stângiste

Intelectualul de dreapta, o nebuloasă a zilelor noastre

It's only fair to share...Share on Facebook356Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

7 thoughts on “Rogozanu, Ernu și ospătarii greci

 1. Pingback: Intelectualul de dreapta, o nebuloasă a zilelor noastre

 2. Curdov Aurel

  nu inteleg de ce sunteti asa vehement…..dreptatea nu e de partea Uniunii Europene care le-a incarcat factura grecilor cu datorii….Romania, daca priviti mai atent, va fi in aceeasi situatie dupa ce va achita „ultramodernele” F16…..dupa ce vom cumpara fier vechi sau ceva mai nou din cei 2%+ pentru aparare…..viata noastra cotidiana datorita Troicii s-a dus naibii…..au venit cu ordonanta 109 / 2011 de governanta corporativa si ne-au impus niste masuri ce nu pot fi sustinute….ne-au bagat in faliment cu buna stiinta…..de fapt aceste masuri au accelerat falimentul Romaniei…m-am saturat de „capabili” care nu au nici o sansa acolo …..sansa lor e doar aici in Romania prin tradare si furt…..una peste alta asta va spun TECHNOLOGIA TREBUIE SA PLATEASCA PRETUL REAL AL LOCURILOR DE MUNCA SUPRIMATE…..si asta in toata lumea….cat de curand nu vom mai produce nimic fiindca produce masina in locul nostru……si atunci ce vom face ?….asta de fapt e esenta …. CER UNIC EUROPEAN…..incaseaza 9 state banii din survolul aeronavelor….nimeni nu spune cum vor fi impartiti acesti bani ….ce se va face cu ei ?…..ne spune doar ca tehnologia ne permite sa facem asta….ca vom pierde locurile de munca si ca ii doare efectiv in cur de noi….nu au venit cu un plan de masuri sa contracareze somajul….omul nu exista….as vrea sa pot sa fiu egoist ca dumneata ….sa te vad lovit de masina TROICII ….soferul se da jos te aduna iti pune in mana ceva maruntis apoi iti spune „iti cumperi doar jumatete de pastila de aspirina bayer si daca te prind ca ai luat cumva o pastila intreaga pentru durere vin si te lovesc…….cand te caut ai sa imi dai de 5 ori mai multi bani decat ti-am dat….vezi ca vin dupa ei „….si te arunca in strada din masina….cam asta se intampla…Troica nu te ajuta…..Troica este camatarul international….de unde are Troica bani ?…..din ce afaceri ?…..cine ii sustine ?….cred ca ar fi interesant de stiut cum se fac banii acolo si pe ce se mizeaza ?…..

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Mi-ați pus prea multe întrebări ca să vă pot răspunde la toate. Am spus doar atât: că sunt un popor de ospătari și funcționari publici și că, dacă nu le convine, pot rupe acordul. Dvs de ce v-ați duce să negociați cu niște cămătari împuțiți dacă nu aveți nevoie de ei?

   De ce nu se împrumută în altă parte? Cumva pentru că nu sunt credibili iar economia lor e praf și nu riscă nimeni cu ei? Atunci ciocu’ mic când te duci să ceri bani și fii mai diplomat.

   Măsurile propuse de noul guvern sunt aberante dpdv economic.

   Am mai spus și asta: „Să afirmi că Troica nu a greșit este o dovadă de îngustime sau rea-voință.”

   Ah, am uitat: noul premier susține pe față acțiunile Rusiei.

   Reply
 3. Constantin Pavelescu

  @Curdov Aurel. Văd că sînteţi foarte vehement împotriva troicii. Aş spune că înainte de a pune ograda Bruxellesului sub miocroscop, mai bine aţi începe prin a vă uita cu ochiul liber prin propria ogradă. Primul lucru care ar trebui să vă sară-n ochi este acela că avem elite politice execrabile, alcătuită din personaje de proastă şi foarte proastă calitate. Al doilea lucru pe care ar trebui să-l observaţi este acela că singura manieră de abordare a negocierilor pe care o cunosc aceşti indivizi este aceea „în genunchi”. Şi ultimul dar nu şi cel din urmă, nimeni din afară nu te poate obliga să faci ceea ce nu vrei în propria-ţi ţară, tot aşa cum nici un străin nu poate să mişte un pai în ţara asta dacă autorităţile române nu i-o permit.

  Aţi amintit de „afacerea” aceea cu F-16. Bine-nţeles că-i o mizerie. Avioane din generaţia a III-a, din anii ’70, cumpărate la mîna a treia, cu resursa deja prelungită de două ori. Altfel spus, nişte troace. Iar surpriza emisiunii va veni atunci cînd odate ajunse-n ţară se va constata că va trebui cumpărată avionică adaptată particularităţilor şi cerinţelor de aici, plus sistemele de armanent (că din Portugalia vin fără), ceea ce va duce cel puţin la dublarea costurilor. Fix aşa au păţit polonezii. Comparaţi situaţia cu oferta suedezilor de la SAAB. Ei au oferit Gripen, din generaţia 4+, noi-nouţe, echipate din capul locului după specificaţiile cerute de client. Dar cireaşa de pe tort este aceea că suedezii au oferit offset, adică cumperi avioanele, plăteşti preţul, iar ei se obligă să investească în ţara cumpărătorului o sumă cel puţin egală cu preţul avioanelor în infrastructura de mentenanţă a avioanelor cumpărate. Şi nu numai. Investiţiile pot fi în infrastructură civilă, sau în orice doreşte cumpărătorul. Pe baza contractului cu SAAB depildă, firma Electrolux (care fabrică electrocasnice) a investit în Ungaria creînd mii de locuri de muncă, crescînd substanţial şi exporturile Ungariei. Aşadar, acest tip de contract înseamnă pentru vînzător o afacere profitabilă pe termen lung, iar pentru cumpărător înseamnă locuri de muncă şi venituri la buget, astfel că în cîţiva ani statul cumpărător îşi amortizează investiţia, după care merge pe „profit”, adică continuă să aibă încasări şi după ce şi-a amortizat costurile achiziţei avioanelor. Cîştigă şi vînzătorul, cîştigă şi cumpărătorul… Ungurii au făcut aşa, cehii au făcut aşa. Au cumpărat JAS 39 Gripen, au avioane de luptă noi, moderne, care se pot măsura cu tot ce zboară în momentul actual şi încet-încet îşi amortizează investiţia. Noi o să cumpărăm fier vechi pe care probabil că-l vom trimite în Israel la ELBIT pentru upgradare pe un morman de bănet, că ăia de la Aerostar se pricep doar la MIG-uri, troacele astfel „modernizate” vor mai zbura 2-3 ani pînă ce se vor desface în bucăţi, desigur, cu victimele de rigoare, pentru că oricît le-ar moderniza cineva, tot vechituri rămîn şi tot depăşite în raport cu ceea ce le pot opune potenţialii adversari… Desigur, conturile cîtorva inşi de pe la noi vor „înflori” cu acest prilej, aşa cum au „înflorit” atunci cu acele IAR 330 Puma-Socat trimise la modernizare în Africa de sud, scandal iute îngropat şi uitat…
  N-am absolut nicio dovadă, dar sînt gata să pun rămăşag cu oricine pe oricît că dacă s-ar face o anchetă serioasă pe achiziţia asta de F-16, multe nume „grele” de la vîrful politicii dîmboviţene ar ajunge să fie scrise prin registrele de intrări ale puşcăriilor româneşti.

  Asta e d-le Curdov. Nu troica este de vină că negociatorii români sînt nevertebrate, indivizi incapabili să spună nu atunci cînd este lezat interesul naţional, dar care sînt gata oricînd să spună „da” dacă acest da are ca efect colateral „upgradarea” propriilor lor conturi de prin paradisurile fiscale… Troica nu face decît să exploateze această stare de fapt, fraieri ar fi dacă n-ar face-o. Toată lumea acuză-n gura mare occidentul că ne-a colonizat, că ne-a jefuit, că ne-a făcut sclavi, că ne-a acaparat resursele… Greşit! Noi am fost aceia care le-am permis să o facă. Adică nu noi, ci ăia care au administrat ţara. Pentru că nimeni din lumea asta nu poate să ia un capăt de aţă de aici, nu poate să colonizeze nici măcar un milimetru patrat din România fără acceptul autorităţilor române. Peste tot prin lume există ticăloşi gata să exploateze oportunităţile oferite de o administraţie coruptă pînă-n măduva oaselor precum cea românească. Au venit la noi şi au prădat cum au avut chef, ca-ntr-un sat fără cîini… Unde erau cîinii d-le Curdov?… Ce păzeau ei?
  Nu lupul este de vină că-i place carnea de oaie. E lup şi n-ai ce-i face. De vină sînt cîinii care le dau drumul lupilor în stînă pentru a căpăta şi ei o ciozvîrtă…

  Reply
 4. Pingback: Sebastian Lăzăroiu, omul-satelit și usturoiul fără miros

 5. Pingback: Toți românii sunt capitaliști, mai puțin Ernu și Rogozanu • Manifeste.ro

 6. Pingback: O minciună socialistă: în capitalism săracii sunt disprețuiți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top