Sebastian Lăzăroiu, omul-satelit și usturoiul fără miros

sebastian lazaroiuDeși titlul face referire la acest domn și veți găsi referiri punctuale la Sebastian Lăzăroiu, acest text nu este despre el. Ci despre o tipologie. Despre omul-satelit, aflat la periferia puterii, care perorează despre principii, valori și problemele societății românești după ce și-a umplut burta fără a truca vreo licitație, dar și fără a face ceva concret sau util pentru societate. Simpla gravitare în jurul cercurilor de putere i-a asigurat un statut mulțumitor, dacă nu chiar îndestulător, în raport cu realitatea socio-economică din România.

În mod surprinzător, omul-satelit nu vituperează când potentații puterii, în curtea cărora se joacă, țin în mâini frâiele legislative și executive. În acele momente, economia nu este blocată (sau există motive bine întemeiate) și elitele nu sunt măcelărite așa cum ne explică astăzi, iar tragismul realității cotidiene este descoperit de omul-satelit fix după ce proprietarii destinului său sunt îndepărtați de la putere.

Aflat în barca politicii dâmbovițene, acest prototip al descurcărețului nobil, nu ratează nicio oportunitate de a se poziționa fără rușine în afara eșicherului politic. El nu este membru de partid, nu are funcții în Guvern și tot ceea ce face este pentru binele public, bineînțeles. Te poate privi în ochi și să-ți spună că el nu profită de pe urma sistemului, fără să i se miște un mușchi pe față. Personalitatea dublă și coloana flexibilă sunt armele care-l ajută să-și umple buzunarele, în timp ce îți explică că funcțiile și banii câștigați sunt o pură întâmplare și nu au nimic de-a face cu partizanatul evident.

Omul-satelit este specialistul fără operă care veghează la buna desfășurare a lucrurilor, aruncând ochiul critic asupra neregulilor și neajunsurilor din societate. Bineînțeles că acest lucru se întâmplă imediat cum favoriții săi intră în opoziție sau dispar de pe scena politică. În acel moment, și doar atunci, ochiul critic și mintea limpede identifică cu precizie chirurgicală tot ce nu merge bine în țara asta. Până atunci, problemele guvernării sunt bifate expeditiv, generalizate și puse în context. Lăsat fără tresele de aghiotant, se transformă într-un analist feroce, care scoate la înaintare interesul public, cu aceeași nesimțire manifestată de un politician în campanie.

Nu știu cum se întâmplă, dar tot timpul ceilalți sunt de vină, iar principiile și valorile îi curg din pix exclusiv în momentele în care încondeiază adversarii politici ai stăpânului înțelegător și darnic.

De exemplu, pentru Sebastian Lăzăroiu „obsesia ”purității ideologice”, de la directorii de școli, spitale, inspectori și până la șefi și șefuleți din instituții deconcentrate, este absolut deprimantă în cazul PSD”. În traducere liberă, ceea ce transmite public, fără nicio reținere aflată în sfera moralei, este următorul lucru: partidul de la care am mâncat, odată ajuns la putere, nu-și pune oamenii pe funcții în toate instituțiile. PDL, de exemplu, nu i-a înlăturat pe cei aflați în alte partide și care ocupau funcții de directori de școli, spitale sau inspectori. Doar PSD face acest lucru.

Această completă lipsă de asumare, acest machiaj aplicat realității sunt motoarele ticăloșiei care l-au propulsat pe orbita puterii. PSD, PNL, PDL și toate celelate forțe politice și-au găsit proprii oameni-satelit. Sebastian Lăzăroiu este exponentul acestora și se regăsește nominalizat în acest text din simplul motiv că, pe 3 februarie 2015, își permite să scrie, să ne vorbească și să ne explice cât de rău a ajuns România și ce trebuie făcut.

Puține sunt cuvintele ce pot descrie acest tip de om și lipsa de minimă decență și onoare care te face să fii mai puțin vocal după ce ai stat la masă cu puterea care asasinează de 25 de ani economia, societatea și chiar sufletul acestui popor.

Sa-ți fie rușine, Sebastian Lăzăroiu! Să vă fie rușine, oameni-satelit!

S-ar putea să te intereseze și:

Rogozanu, Ernu și ospătarii greci

Costumele goale care ne conduc țara

(sursa foto: cotidianul.ro)

It's only fair to share...Share on Facebook161Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One thought on “Sebastian Lăzăroiu, omul-satelit și usturoiul fără miros

  1. Pingback: Adriana Săftoiu spulberă recordul la ipocrizie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top