Tinerii excitați să lase ciocu’ mic. România are nevoie de bătrânii buni

tineri excitatiAnte scriptum: tinerilor care nu se regăsesc în acest text le mărturisim aprecierea noastră și sperăm să aibă forța să continue pe calea cea bună. Celorlați le dorim lectură ușoară.

Emoția socială din prezent prevestește un viitor sumbru pentru România. De câțiva ani, odată cu explozia interacțiunii online, se încheagă o așa zisă unire în cuget și simțiri a tinerilor români frumoși, iar viitorul acestei țări nu poate fi conceput în afara existenței lor. Din punct de vedere biologic este un adevăr, întrucât avem nevoie de tineri care să se reproducă. În ce privește potențialul acestora de a înfăptui ordinea socială dorită sunt foarte multe aspecte destul de pesimiste. Mai jos, oferim spre lectură câteva dintre principalele trăsături ale celor care cred că totul li se cuvine și poate fi obținut altfel decât ne arată 2.000 de ani de istorie:

Regula lui „mi se cuvine”

Majoritatea tinerilor români știu una și bună: ei au drepturi. La o viață bună, la libertatea de expresie, la timp liber, la manifestarea neîngrădită a spiritului în spațiul public, la câte și mai câte. La capitolul obligații, foaia rămâne în continuare albă. Mai mult decât atât, numai cuvântul în sine („obligație”) trezește un sentiment revoluționar, o senzație de încălcare a drepturilor care nu reprezintă însă o simplă consecință a existenței. Nu e suficient să exiști ca să ai toate acestea. De exemplu, viața bună o capeți doar când oferi semenilor tăi bunuri și servicii care satisfac o cerere, iar libertatea de expresie este un drept care trebuie exercitat, de preferat, atunci când ai ceva de spus. Ceva care contează, care schimbă lucruri sau mentalități. Să-ți axezi discursul și filosofia de viață doar pe ce vrei să primești, te va face să răspunzi exclusiv instinctului primar de a avea, a deține, a poseda, a consuma.

Ceea ce le depășește puterea de înțelegere este faptul că „a avea” se întâmplă, în cel mai fericit caz, simultan cu „a da”, deși de cele mai multe ori înainte trebuie să oferi ceva la schimb pentru a obține ce-ți dorești. Ce oferi tu societății actuale și generațiilor care vor veni? Cu ce contribui la perpetuarea principiilor și valorilor care au dus umanitatea înainte? Crezi că un blog despre IT, vacanțe sau povești siropoase, un like la o postare care-l înjură pe Ponta și un comentariu pe Facebook legat de drepturile animalelor reprezintă o contribuție la evoluția societății?

Inconsistența spiritului

Foarte mulți tineri au terminat o facultate, știu engleza și citesc mult pe net. Ce-or citi rămâne în continuare un mister?! Noțiunile primare, dar obligatorii, din sociologie, economie, științe politice, fiolosofie, teoria comunicării le sunt complet necunoscute, dar asta nu-i împiedică să se exprime în legătură cu societatea, cu ordinea socială, cu guvernarea. Filtrul prin care analizează și critică realitatea este alcătuit majoritar din articolașe de presă sau din texte scrise de alți tineri ca ei. Cu toate acestea ei se situează în afara oricărui dubiu, certitudinile fiind o constantă în viața lor. Sunt oamenii care au întotdeauna doar răspunsuri, și niciodată întrebări.

În cel mai fericit caz, citesc romane. O astfel de literatură te ajută în înțelegerea orânduirii lucrurilor și interacțiunilor din societate la fel cum te ajută un manual de instrucțiuni la un televizor. Nu este nimic rău în a-ți hrăni sufletul și spiritul inclusiv cu poveștile de viață din romanele lui Marquez, dar ele trebuie să vină ca o completare a lecturilor care sunt cu adevărat un „instrument de lucru” și te ajută să-ți ordonezi viața, extrăgând în mod optim cele dorite. Majoritatea tinerilor români știu de toate, și nimic din toate. Această inconsistență intelectuală este mai periculoasă decât lipsa totală de cunoștințe a unui țăran din fundul satului, care își ghidează însă viața după regulile simple și verificate de timp, transmise din generație în generație.

Drama tânărului român este dată de propria-i superficialitate care îi generează așteptări necorelate cu „putirința”. Legea firii nu va fi rescrisă niciodată, dar acest simplu adevăr nu face parte din vocabularul lui. Munca susținută, seriozitatea și profunzimea trăirilor sunt singurele care pot oferi o viață frumoasă. Astăzi, tinerii vor acea viață frumoasă și cred cu tărie că ea poate fi obținută și altfel: prin abordarea „jemanfișistă” a cultivării intelectului și consumarea plăcerilor cu orice cost. Filosofia lor de viață este simplă: „De ce atâta încrâncenare? Să fim mai relaxați. În viață alte lucruri sunt importante”.

Fuga de răspundere și presa criminală

Lipsa totală de asumare a oricărei responsabilități este deja o constantă care le modelează, din păcate, viitorul. Tinerii români nu sunt niciodată de vină! Din cauze externe, viața lor nu este cum ar trebui să fie: profesorii sunt slabi și neconectați la realitate, angajatorii au cerințe aberante, politicienii sunt de vină că nu-și găsesc de lucru, părinții insistă să acorde atenție unor lucruri care nu contează azi. Imaginea pe care și-au construit-o despre sine este aceea a unor indivizi talentați și inteligenți care poate face orice, din instinct. Nu au nevoie să tocească manualele alea stupide. Ei simt mersul lucrurilor. Îl miros. Trebuie doar să le lași pe mână puterea de decizie și ai să vezi tu. Sunt generația descurcăreților.

Poate că nu am fi ajuns aici, cu 2-3 generații de tineri debusolați și lipsiți de substanță, fără aportul „criminal” al mass-media. Începând cu PRO TV și continuând cu moderatorii-vedete de la orice post de televiziune, toată presa a inundat spațiul public cu un discurs laudativ, excitat și excitant, în care tinerii au fost prezentați ca fiind unul dintre pilonii de susținere a societății românești. Niciun element cu potențial negativ nu s-a strecurat în construcția imaginii tinerilor și le-a alimentat autosuficiența, aroganța vârstei și lipsa dubiilor. Presa îi laudă și le plânge de milă, de dimineața până seara, fără îndrăzni să le atragă atenția asupra carențelor. Dintr-un motiv care nu poate fi decât unul pecuniar, mass-media a evitat cu obstinență să se folosească de minima autoritate pe care ar putea-o avea și să le spună unde și cum greșesc, preferând să le gâdile orgoliu și să-i țină captivi într-un discurs fatal.

Exilul bătrânilor      

Dar, poate că cel mai dezastruos efect al acestei ofensive a tinereții este dat de aruncarea bătrânilor la groapa cu gunoi. Pentru acești tineri, bătrânețea începe de la 40-45 de ani în sus și oricine se încadrează la această categorie de vârstă este aproape inutil. Bătrânii nu știu mersul lucrurilor și nu au ce să îi invețe. Este o problemă considerată a fi veșnică, în orice societate, însă dezinteresul total față de principiile și valorile „bătrânești” – cu privire la cum trebuie făcute și gândite lucrurile – nu s-a manifestat niciodată cu atâta vehemență. Nimeni nu neagă că există și bătrâni tembeli, dar România are nevoie de bătrânii buni, de cei care au reușit să supraviețuiască în acești 25 de ani plini de mizerie și incertitudini, păstrând viu spiritul umanității.

Eroarea „fatală” a tinerilor excitați constă în credința că elementele fundamentale care construiesc o viață, un om și o societate sunt altele, decât cele pe care le cunosc bătrânii defazați. Ori, în această perioadă zbuciumată fără repere (atât în plan intern, cât și la nivel mondial), tocmai bătrânii buni sunt aceia care pot calma spiritele și pot așeza evenimentele pe un curs cât de cât firesc, pe o traiectorie aflată în legea firii și a naturii. Oricât încearcă politicul și mass-media să ne prezinte o nouă lume, esența omenirii a rămas aceeași. Forma e schimbată, nu fondul. Doar că tinerii sunt atât de concentrați pe formă!

It's only fair to share...Share on Facebook572Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

12 thoughts on “Tinerii excitați să lase ciocu’ mic. România are nevoie de bătrânii buni

 1. Marian

  Cred că nu ați înțeles prea bine ce vor tinerii. Dacă vă uitați mai atent la cerințele lor puteți observa că ei doresc o schimbare a clasei politice, o ieșire din sistem, o nouă formă de organizare socială (democrație participativă în rocul democrației prin reprezentanți) adică numai elemente de fond nicidecum se formă… iar bătrânii înțelepți îi îndrumă și îi susțin.

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Tinerii la care am făcut referire la începutul articolul, în ante scriptum, vor asta și ne-am scos pălăria în fața lor. Întrebarea e câți sunt în acest fel? Părerea noastră e că numărul lor e prea mic. Sunt depășiți numeric de cei superficiali.

   Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Și, încă ceva: crezi sincer că marea majoritate a lor poate numi trei caracteristici ale democrației participative, la care faci referie? Care sunt avantajele și dezavantajele, posbilitatea de înfăptuire etc? Chiar crezi că au lecturile minime obligatorii pentru a se putea exprima în legătură cu probeleme politice, sociale sau economice? Sau măcar să înțeleagă corect situația?

   Reply
 2. Ionel

  Din fericire e total gresit ce ati scris aici. Daca ar deschide putin ochii batranii „buni” ar vedea ca generatia de tineri de acum e cea mai talentata, mai bine pregatita si mai bine informata din cate au fost in lume in mii de ani, iar urmatoarea va fi ceva ce din pacate nu veti mai fi capabili sa intelegeti. Pentru cei care au acum peste 45 de ani si si-au trait tineretea si s-au format ca oameni in Romania, imi pare foarte rau dar au un handicap enorm. Cunoasterea inseamna asimilarea de informatii la o varsta potrivita dezvoltarii si in acelasi timp exersarea logicii pentru a intelege continutul informatiei primite, ori daca ti-ai trait tineretea intr-un mediu izolat de restul lumii, indoctrinat si infricat vei fi marcat pentru restul vietii, suficient pentru a nu intelege si a desconsidera generatia tanara. De cand e lumea generatia de peste 45 de ani a sacrificat generatia tanara si naiva din cauza frustrarilor acumulate cand erau la randul lor tineri si vulnerabili.
  Adevarul ti-l poate spune oricine, cand esti batran mai bine te apuci de gradinarit si lasi lumea in soarta ei. Dar orgoliile sunt mari si cresc odata cu varsta si cand toate te lasa te tii cu dintii de ce iti mai rezerva viata, de prezumtia de intelepciune.
  Nu mai sunt tanar dar sunt scarbit de cat rau poate sa faca in lume batranetea cu ignoranta, ura, invidia si ambitiile ei grotesti.

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Cantitatea de informații asimiliată de un individ este egală cu 0, dacă nu are la bază o fundație solidă, construită din principii și valori. Ca să nu mai vorbesc despre cultură. Umanitatea a mers înainte prin cultură. Până și inginerii care au construit poduri sau au făcut calculatoare au ajuns să facă asta pentru că oamenii de cultură au ordonat societatea. Până să apară capitalismul, de exemplu, care a oferit șanse celor care nu aveau și-și moșteneau statutul de sărac din generație în generație, o minte înclinată spre inginerie nu avea acces la cunoaștere. Și, surpriză, filosofia politică, economiștii, praxeologii au fost cei care au impus capitalismul în forma pe care noi o cunoșteam.

   Lumea uită un lucru: umanitatea înseamnă spirit, nu materie. Iar, până una alta, mulți tineri nici măcar de materie nu știu să se ocupe. Așa că, rămânem fiecare la opinia lui, se pare. Din fericire. Plurarismul ideilor și al opiniilor e factor de progres cât timp argumentele sunt analizate cu cinste intelectuală. Altfel, sunt doar grupuri de oameni care strigă unii la alții.

   Reply
  • clujean

   tu si prietenii tai de club ramaneti scarbiti in continuare; noi, intre timp, avem de carpit ce se mai poate la societatea asta; primul pas: vom scrie Carta Obligatiilor Cetateanului.

   Reply
 3. Nicco

  Fac parte din „generatia de sacrifiu”..tineretul de aur..al Romaniei. Mare parte din ceea ce a scris aici manifest..e foarte adevarat din pacate..si mult prea dureros…insa cand vorbim de tineri hai sa nu generalizam. Printre acestia se afla si un procent mic (din pacate foarte mic) in care imi pun speranta de viitor. Dar marea majoritate…nu stiu altceva decat ..”ca au drepturi” si atat. Sunt cu capul in nori, viseaza toti la o imbogatire peste noapte, facila, ilicita..nu conteaza cum…numai sa fie…Subiectul e mult prea larg si mult prea amplu. Insa ca o concluzie…si o spun cu parere de rau…asculatima pe mine NE ASTEAPTA vremuri grele cu tineretul din ziua de azi…vom fi condusi de analfabeti si persoane care deja isi vand si sufletul…d-apoi atunci cand vor ajuge la maturitate!!

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   În ante scriptum ne-am manifestat aprecierea pentru cei care nu se regăsesc în aceste rânduri. Tocmai pentru a nu generaliza.

   Reply
 4. Bogdan Radu

  Un articol foarte corect. Si ma refer la cei din jurul meu inca din liceu. Toti se cred mici Jobs, este perfect sa tinzi catre un om ca SJ, dar ei uita… nu toti… ca omul acela citea.
  Cine a studiat istoria lui Picasso va observa ca el cam lua premii la pictura clasica pana sa se apuce sa isi declare inclinatia si propria identitate…

  Dar cand vrei plasma de 1 metru la numai 22 de ani pentru ca meriti ca muncesti 6 ore pe zi… Houston, avem o problema

  Reply
 5. Ionel

  Nu va mai grabiti sa-i bagati pe toti in aceeasi oala si inainte de compara generatia tanara de acum cu alte generatii, va invit sa va uitati peste datele reale si concrete si sa vedeti ca acum in lume si in Romania inclusiv avem cel mai mare numar de tineri cu educatie solida care fac performanta in domeniul lor, care au acces mult mai usor la informatie de calitate. Daca acum tinerii deosebiti care exceleaza sunt in procent foarte mic inseamna ca in generatiile trecute aproape nu au existat.
  Cine are logica in gandire intelege ce vreau sa spun. E suficient sa te implici un pic, sa te opresti din bombanit in fata calculatorului sau in fata tastaturii si ai sa fii uimit cati tineri deosebiti sunt acolo undeva, isi vad tacuti de treaba si va inghit voua aberatiile.
  Generatia tanara e produsul generatiilor anterioare, daca aveti ceva de reprosat, reprosati celor ce i-au format si ii formeaza in continuare (probabil majoritatea fiind persoane trecute de 40 de ani).
  Lasati tinerii sa-si vada de drumul lor si vor gasi singuri valori si repere. Abtineti-va de la „carpit” si din a-i intoxica cu obsesiile si frustrarile nerealizarilor voastre.
  Sunt pline cimitirele de tineri cazuti pentru idealurile unor mosnegi neputinciosi.
  Un senior intelept si neputincios poate fi mai periculos decat o suta de mii de tineri „excitati”.
  Un palestinian si o evreica tineri si excitati ar putea face o familie frumoasa si ar trai linistiti pana la batranete daca nu ar fi zdrobiti si desfigurati sufleteste de „intentiile binevoitoare” ale generatiilor anterioare, ale oamenilor trecuti de 40-45 de ani pentru care tot ce vad e durere si „vremuri grele”.
  Pe oricine e doritor sa se convinga de adevarata „caltate” a generatiei tinere il invit sa faca vizite la decanatele facultatilor din universitatile importante, sa vada cu ce studenti si proiecte se lauda, sa se convinga singuri cat de superficiali si lipsiti de baza culturala sunt acestia si sa-i numere pe toti cei merituosi sa vedem daca sunt mai multi sau mai putini decat in generatiile anterioare. Veti fi surprinsi sa gasiti cel putin un student roman extraordinar in fiecare universitate renumita din tara si din strainate!
  Cred ca numarul lor e cel mai mare din toate timpurile si nu mi se pare corect sa fie huliti in loc sa fie apreciati.
  E cea mai buna generatie de cand exista Romania si in consecinta daca vrei sa faci ceva bun poti sa-i scoti in fata pe cei deosebiti, sa le dai o sansa si sa-i ignori pe ceilalti.
  Prea multa reclama faceti superficialitatii si prostiei iar valorile si meritele tinerei generatii le reduceti la zero. Acesta e scopul articolului? Viitorul nu e sumbru deloc dar e umbrit de acest tip de articole sau idei.
  Generatia tanara si cea care va urma vor face din Romania unul dintre cele mai frumoase si mai dorite locuri din lume dar nu datorita seniorilor carcotasi.
  Tinerii au schimbat si vor schimba lumea in mai bine prin entuziasmul si uneori jertfa lor, iar seniorii aproape au distrus-o incercand sa „ordoneze” lucrurile dupa convingerile lor prin reguli, obligatiuni, legi de toate felurile, semanand fanatism, rasism si sovinism. Uitati-va la ce se intampla in lume ca sa vedeti rezultatele. Cei care controleaza sau alimenteaza conflictele cu siguranta nu fac parte din generatia tanara si cu siguranta nu au fost mai buni daca aici ne-au adus.

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Dvs aveți un pct de vedere, eu altul. Dacă, însă, doar ne exprimăm punctele fără a aduce și argumente nu iese nimic. Aștept să-mi ziceți punctual ce vi s epare greșit sau exagerat. Apoi putem începe o discuție.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top