Toți românii sunt capitaliști, mai puțin Ernu și Rogozanu

vasile ernu comunistCe ziceți de un scurt exercițiu care să vă testeze toleranța la capitalism? Nu de alta, dar încă există confuzii uriașe în legătură cu ce înseamnă capitalismul. Faptul că există indivizi fără scrupule care fac bani din afaceri cu statul nu înseamnă că, automat, capitalismul este prost. Dacă marile companii dau șpăgi guvernelor ca să închidă ochii la diverse matrapazlâcuri, nu înseamnă că sistemul capitalist e prost. Și, cel mai important: capitalismul este un sistem economic, nu o ideologie politică per se. N-ai cum să fii deranjat de un sistem economic decât dacă vorbim de cel din socialism care nu a dat rezultate nicăieri în lumea asta. 

Aveți mai jos șase întrebări. Dacă răspunsul este „Da” la toate, înseamnă că sunteți un om de dreapta, un capitalist și nu doriți ca stângiștii și ideologia stângistă să ajungă la putere, sub nicio formă.

 1. Credeți că dreptul la proprietate e sacru?
 2. Credeți că taxele și impozitele trebuie micșorate, astfel încât oamenii să poată păstra cât mai mult din cât câștigă în urma muncii depuse?
 3. Credeți că statul administrează prost banii pe care îi de la cei care muncesc sub formă de taxe și impozite?
 4. Credeți că aparatul de stat e supradimensionat și numărul bugetarilor este prea mare?
 5. Credeți că birocrația și excesul de reglementare reprezintă o piedică pentru dezvoltarea unei afaceri?
 6. Credeți că o piață concurențială reală stimulează inovația și duce la folosirea eficientă e resurselor?

Cele de mai sus șunt principiile și ideile fundamentale ale capitalismului, formulate ca întrebări. Deci? Ați răspuns „Da” la toate? Felicitări! Sunteți un capitalist. De fapt, toți suntem, în afara celor doi ciudați (Ernu&Rogozanu) care nu sunt de acord cu răspunsurile voastre. Sau, cine știe, poate sunt de acord și sunt capitaliști până și ei. Dar, stai! Asta ar însemna că sunt doar niște bieți ipocriți care condamnă singurul sistem economic viabil, căutându-și o jucărie care să atragă puțin atenția asupra lor. Iar ei sunt intelectuali fini, de stânga. Un astfel de intelectual nu poate fi atât de măgar încât să condamne un sistem, în loc să condamne oamenii care fac ca acest sistem să nu funcționeze cum trebuie. Adică, să condamne statul care, în capitalism, ar trebui să aibă doar rolul de supraveghere a desfășurării contractelor în spiritul legii și de garantare a dreptului la proprietate. Pe de altă parte, cum să condamne statul, când ei sunt de stânga și vor un stat baban, care să decidă prin politicienii corupți câți bani să ia din buzunarul oamenilor și cui să-i dea?

Pfff! Încurcate sunt treburile când ești ipocrit de stânga! Costică, Vasilică, voi ce sunteți, măi, până la urmă?

S-ar putea să vă intereseze și:

Intelectualul de dreapta, o nebuloasă a zilelor noastre

Rogozanu, Ernu și ospătarii greci

It's only fair to share...Share on Facebook141Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

10 thoughts on “Toți românii sunt capitaliști, mai puțin Ernu și Rogozanu

 1. Alienatu cel Sadic

  DA la toate, cu o singura exceptie, care determina o precizare: este oare sistemul bugetar supradimensionat si cu prea multi anigajati? Raspunsul este, ca si intrebarea, dublu: Da si Nu! Explicatie: Este sistemul bugetar supradimensionat? Da! In ce sens? Pai, in sensul in care prea multe domenii (institutii, cooperative, sisteme de activitate, cum vreti sa le spuneti) NU AU FOST (inca) PRIVATIZATE! Cateva exemple: Politia este de stat. Ar trebui privatizata? Probabil da, probabil nu, dar in politie sunt prea putini angajati (prea putini, nu prea multi). Scoala este de stat. Ar trebui privatizata? Tind sa cred ca da, dar si pentru cei care zic „da”, si pentru cei care zic „nu”, invatamantul duce si el o (tot mai mare) lipsa de angajati profesionisti. Desigur, invatamantul de stat, deci bugetar. La toate nivelurile, de la cel gimnazial la (culmea) la cel universitar (da, sunt prea multi profesori care predau cursuri inutile, dar vorbeam de profesionisti). Ar trebui privatizate toate spitalele? Din nou, tind sa spun DA! Dar si pentru cei care spun „Da” si pentru cei care spun „Nu”, Sistemul Medical duce o (TOT MAI MARE) lipsa de personal! Din nou, Sistemul Medical bugetar. Ca sa nu ne lungim prea mult, situatia se multiplica cam la toate sistemele bugetare. Concluzia: avem un sistem bugetar supradimensionat? DA! Pentru ca aproape toate ar trebui privatizate! IAR STATUL ARE DATORIA SA FIE GARANTUL CONTRACTELOR, ATAT AL RESPECTARII LOR, CAT SI AL MODULUI IN CARE SUNT CONCEPUTE, INAINTE DE PRIVATIZARE!!!!!!! Iar asta ar duce la angajarea unui numar realist de bugetari, caci acum sunt prea putini, unde trebuie. ULTIMA CHESTIE: NU MAI CONFUNDATI BUGETARII CU PARLAMENTARII, EXECUTIVUL SI CHIAR PRESEDINTELE!

  P.S. Si este jignitor pentru angajatii bugetari (medici, profesori, politisti, pompieri etc etc) sa le spui ca sunt prea multi, cand ei fac munca a zece oameni (am zis la nimereala numarul).

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Vă asigurăm că nu confundăm bugetarii cu nimeni altcineva.

   Și, să știți că raportarea numărului de bugetari se face, de către toți analiștii, la numărul de contribuabili. Iar, cf acestui altgoritm suntem în top. Avem prea mulți bugetari. Nu o zicem noi, ci statisticile oficiale internaționale.

   Dacă repartizarea lor e greșită, nu înseamnă automat că nu sunt prea mulți.

   Reply
 2. vali

  Sunt profesor. Deci bugetar. Dar sustin meritocratia-un concept esential de dreapta. Dreapta nu e doar o chestiune economica! Bugetarii pe care ii mentionati dvs si implicit algoritmul la care faceti referire nu fac parte decat din aparatul birocratic sustinut de aparatul de stat. Ar fi bine sa exprimati clar ce inseamna aparat bugetar. Fara statistici reci..

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Departe de noi gândul de a desconsidera un om, doar pt că lucrează la stat. Credem că mesajul nostru a fost clar: aparatul birocratic e prea mare. O economie de piață autentică „are nevoie” de un stat suplu, flexibil. La noi e pe dos.

   Într-un alt text scriam:
   „(…)După acest bilanț euforic, să ne îndreptăm puțin atenția și asupra câtorva motive care, deși ne ruinează calitatea vieții, nu au reușit să mobilizeze nici măcar acele câteva mii de români frumoși, necesare constituirii unei mulțimi europene, aflate în căutarea democrației și instaurarea meritocrației(atât cât există în realitate) în România:

   – salariile mizere ale profesorilor care ne învață copiii

   – salariile mizere ale medicilor și rezidenților care ne vindecă copiii”

   Prin urmare, nu vorbim de profesori sau medici. Ci de aceia care „freacă duda” și care sunt foarte mulți. De cei din birouri, de la ministere și instituții subordonate. Nu de cei care sunt „pe teren”. Vorbim de schimbarea sistemului prin o diviziune judicioasă a muncii, astfel încât să nu mai fie direcții cu 20 de angajați care mută trei hârtiii și termină o adresă interministerială în 4 zile, motiv pentru care întreg circuitul este prăjit și intră o lege în discuție în guvern dupâ 8 luni.

   Reply
 3. George

  Nu cred ca in secolul XXI se mai pune problema daca stanga e mai buna decat dreapta, sau sistemul capitalist mai bun decat cel centralizat. Realitatea a demonstrat ca adevarul este pe undeva pe la mijloc. Nimeni nu a reusit sa demonstreze clar ca un sistem este mai bun ca celalalt. Sistemul catre care se tinde este o combinatie intre cele doua. Cel putin asa se dezbate prin vestul Europei, pe la colt de Sorbona, Cambridge, Harvard, etc…

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Cu siguranță s-a văzut că socialismul nu poate duce decât la griparea societății. La fel cum s-a văzut că lumea a mers înainte doar trasă în față de capitalism. problema capitalismului nu e capitalismul, adică sistemul economic cum a fost gândit, ci natura umană. Ceea ce ridică într-adevăr anumite semne de întrebare, pentru că aplicabilitatea nu mai e aceeași ca în teorie și apar disfuncționalități. Însă capitalismul e singurul sistem aflat în legea firii. Până și social-liberalismul are la bază tot capitalismul.

   Social-liberalismul la care faceți referire funcționează momentan în țările nordice. Însă, nu uitați că acolo este un climat special: resurse naturale multe și populație redusă.

   Însă, între sistemul economic socialist și capitalism există o singură alegere: capitalismul

   Reply
 4. Pingback: O minciună socialistă: în capitalism săracii sunt disprețuiți

 5. Goise Muran

  Capitalismul poate exista în afara statului? Capitalismul ca şi concept, nu poate fi pus în practică în forma sa ideală. Pentru că statul este şi jucător, alături de ceilalţi proprietari şi arbitru. Există vreun stat capitalist care să nu deţină mijloace de producţie sau care să nu facă profit? Şi vom intra într-un cerc vicios, pe de-o parte vrem aplicarea la sânge a principiilor capitaliste, iar pe de altă parte vrem un stat puternic care să apere sistemul capitalist de eventualele încercări de preluare a proprietăţilor, indiferent că vorbim de hoţii mărunte sau invazia unei entităţi externe. Nu sistemele sunt de condamnat. Nu sistemele sunt mai bune sau mai puţin bune. Natura umană face din orice sistem, un sistem imperfect.
  Nu mi-e clar mesajul din articol. Îmi pare mai degrabă o încercare elevată de a masca o antipatie justificată sau nu, faţă de cele două personaje.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top