Viziunea unui intelectual-starletă despre problemele intelighenției stângiste

(STARLÉTĂ, starlete, s. f. Tânără actriță de cinematograf apreciată mai mult pentru farmecul decât pentru talentul ei. – Din fr. starlette)

starletaDupă apelul făcut de Victor Ponta la intelectualii de stânga pentru a i se alătura în încercarea de a reforma PSD – și, bineînțeles, de a câștiga alegerile din 2016 – reacțiile și interpetările nu s-au lăsat prea mult așteptate. Cum analizele și verdictele sunt la îndemâna oricui în era digitală, acestea au venit din partea unui grup eterogen de persoane și personalități. Răsfoindu-le cu interes, la câteva luni după eveniment, atenția mi-a fost atrasă de scrisoarea către Victor Ponta a unei persoane care s-a poziționat ca fiind „intelectual neînregimentat”.

În rezumat, din demersul acestuia reiese că soluția pentru PSD este de a nu mai finanța intelectualii de dreapta, atât timp cât stânga se află la putere. Dincolo de subțirimea gândirii, de reducționismul arhaic, ceea ce frapează este inclusiv uriașa discrepanță dintre părerea autorului despre sine și noțiunea de intelectual neînregimentat, deși chiar noțiunea de intelectual poate fi pusă sub semnul întrebării în cazul aceste abordări.

Să-i înfometăm, dom’ premier!

Fie că este vorba de neînregimentare politică sau ideologică (detaliu nespecificat de semnatarul îndrăgostit iremediabil de socialism), îndemnul ce transpare cu lejeritate din spatele rândurilor accentuează falia abruptă dintre un intelectual veritabil și un individ care vede în subfinanțarea adversarilor drept una dintre soluțiile închegării unei „rețele de influență a intelectualității de stânga”. În această scrisoare nu poate fi găsit un singur rând care să facă referire la acțiunile concrete ce trebuie făcute de către intelectualii de stânga sau de către beneficiarii rețelei de influență, în afara închiderii robinetului cu bani pentru intelectualii de dreapta. Să admitem însă că poate fi acceptată orice strategie de slăbire a adversarului într-o înfruntare ideologică pe care acest intelectual neînregimentat (?) o prezintă ca fiind un război veritabil, cu arme și armate. O întrebare onestă este legată de ce se întâmplă cu propria capacitate de luptă, cu „atacurile” tale, cu „armele” tale? Dacă tu nu ești în stare să creionezi o strategie care ține de tine, de forțele și capacitatea ta, cum te aștepți să ai cea mai mică șansă de a câștiga acest război?

Chiar dacă ne readucem aminte de blocada de la Stalingrad și de înfometarea adversarului, în această eră informațională cineva cu o minimă capacitate de analiză și sinteză nu poate miza pe închiderea gurii intelectualilor de dreapta, doar prin direcționarea banilor către cealaltă tabăra. Dreapta intelectuală are deja format un public numeros și puternic implicat, iar spațiul public unde se pot exprima și fără finanțare înseamnă astăzi inclusiv online-ul. Transformarea acestora în niște victime nu ar face decât să le întărească autoritatea și să angreneze de partea lor mai multe forțe și mai mulți simpatizanți, în acest război al ideologiilor.

Lipsa totală de asumare a propriilor greșeli, erori sau slăbiciuni, definirea eșecului exclusiv prin prisma acțiunilor adversarilor, nu face decât să evidențieze o trăsătură mizerabilă a ideologilor stângiști: lașitatea. Să nu uităm că foarte multe bătălii sunt pierdute de noi, nu câștigate de ceilalți și că asumarea erorilor presupune existența unui organ rar întâlnit care gestionează onoarea și demnitatea, fără de care un intelectual mascul nu este altceva decât un băiețel care a citit mult.

Revenind însă la aspectele care țin mai mult de logică, aș reaminti formidabila mișcare de rezistență a intelectualilor români din perioada în care gura le era închisă prin mijloace mult mai numeroase, mai degradante și mai eficiente decât subfinanțarea. Din această perspectivă, strategia propusă de autorul scrisorii ar putea fi considerată, într-o exprimare elegantă, de-a dreptul puerilă, dacă nu te-ar înspăimânta apelul la opresiunea caracteristică mai degrabă gulagului rusesc. Indiferent de orientarea ideologică, cât timp îți pui chiar și singur ștampila de intelectual, nu poți prezenta ca strategie veritabilă o simplă tehnică de luptă primitivă, cum este cea a distrugerii prin înfometare a adversarilor.

Nu numai că nu asigură „exterminarea” adversarului, dar nu contribuie cu absolut nimic la închegarea unei rețele de influență a intelectualității de stânga. Formarea acestui tip de rețea nu poate fi gândită în afara unui nucleu dur, a unui grup de forță care să creeze efervescența necesară atragerii de noi soldați combatanți. Ori, acest nucleu dur nu și-a făcut simțită prezența nici măcar sub forma unui grup de rezistență care să pornească un război de gherilă împotriva unui ICR criminal și autocrat care, așa cum ne spune autorul scrisorii, „finanțează, susține și, la nevoie, impune, aproape în exclusivitate intelectuali de dreapta, mulți dintre ei anti-pesediști virulenți și extrem de activi în spațiul public”. Internetul e liber și nu costă!

Persecutio in integrum

Pentru a înțelege cât mai bine viziunea unui intelectual-starletă, împărtășită de mai toți stângiștii, vă invit să recitiți dilema pe care i-o împărtășește șefului PSD, în încercarea de a pune punctul pe „i” în ce privește problema de fond a intelectualilor de sânga: „Cît de contra naturii este un Guvern al PSD care, prin Ministerul Culturii, finanțează generos publicații și acțiuni culturale ale celor mai duri ideologi ai dreptei?” De unde înțelegem că pentru a nu fi împotriva naturii trebuie să nu mai finanțeze respectivele publicații și persoane.

La final, să lăsăm un zâmbet să ne descrețească frunțile și să rezumăm situația de ansamblu, văzută prin ochii unui intelectual (cum altfel decât neînregimentat), viziune împărtășită, de altfel, de majoritatea stângiștilor cu carte:

– Guvernul PSD e împotriva naturii pentru că finanțează de la buget intelectualii de dreapta

– ICR e armă anti-PSD

– intelectualii de dreapta sunt o armată împotriva PSD

– intelectualii de dreapta merg mănâncă, beau și stau la hotel din banii PSD în timp ce fac planuri de acțiune cam fără legătură cu viața culturală

– există o armată de mercenari ai dreptei plătiți de la buget de un guvern de stânga

– rețeaua de influență a dreptei ideologice îi izolează, demonizează, execută public și îi bagă în carantină pe intelectualii de stânga

– „rețeaua ICR va șterge pe jos cu stînga românească la alegerile din 2016”

(PERSECÚȚIE, persecuții, s. f. Urmărire nedreaptă și perseverentă a cuiva, cu intenția de a-i provoca un rău, un neajuns; prigoană; (cu sens atenuat) nedreptate repetată cu insistență; persecutare.)

Și, în loc de post scriptum, să spunem că intelectualul neînregimentat este poet, contestatar vehement al lui Nicolae Manolescu (președintele Uniunii Scriitorilor Români), dar și fost purtător de cuvânt într-un minister controlat de PSD. Cu așa vârfuri de lance active în spațiul public, nu-i de mirare că băltirea stângii intelectuale își va păstra ritmul și proporțiile.

It's only fair to share...Share on Facebook164Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

3 thoughts on “Viziunea unui intelectual-starletă despre problemele intelighenției stângiste

 1. Pingback: Rogozanu, Ernu și ospătarii greci • Manifeste.ro

 2. John Galt

  Idiotii nu realizeaza nici pana acum ca o guvernare e guvernare pentru toti cetatenii, indiferent de culoarea politica. Adica un institut cultural platit din bugetul tarii nu este echivalent cu „intelectualii dreptei mananca din banii PSD”, pentru ca banii aia nu sunt ai PSD-ului ci ai tututor. Plus ca fiecare are dreptul sa aiba opinia lui politica, fara sa fie discriminat de catre stat. Asta se intampla si la judecatori si peste tot. Insa nu, ei vor sa controleze tot.

  Retardati cu reflexe de bolsevici totalitari – asta sunt intelectualii stangii de la noi. Pur si simplu retardati.

  Reply
  • Manifeste Ro Post author

   Și periculoși. Cine știe cum ajunge unul ca acest individ în vreo funcție de decizie și se apucă să gestioneze treaba ghidându-se după principiile și valorile expuse.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top