Alexander Zinoviev, „Homo Sovieticus”

Am terminat astazi de citit o carte al carui titlu ma intrigase. Stiam cate ceva despre Zinoviev (1922-2006) – nascut in Uniunea Sovietica, exmatriculat pentru ca ar fi incercat sa-l asasineze pe Stalin, pilot in razboi, membru al Academiei de stiinte, critic al regimului comunist, exilat in Germania timp de 21 de ani (1978-1999), se […]

Alexander Zinoviev, „Homo Sovieticus”

Am terminat astazi de citit o carte al carui titlu ma intrigase. Stiam cate ceva despre Zinoviev (1922-2006) – nascut in Uniunea Sovietica, exmatriculat pentru ca ar fi incercat sa-l asasineze pe Stalin, pilot in razboi, membru al Academiei de stiinte, critic al regimului comunist, exilat in Germania timp de 21 de ani (1978-1999), se intoarce in Rusia si devine un admirator al lui Stalin si al comunismului, criticand masurile luate de Gorbaciov si de Eltin. Asta pe scurt despre viata lui.

In exilul din Occident nu s-a acomodat, criticand si individualismul consumerist al societatii in care venise cu multe sperante.

Am vrut sa citesc acest volum, aparut in 1981, pentru a incerca sa inteleg mai bine mentalitatea sovietica/ruseasca ce a facut posibil un nou razboi in Europa.

Cartea este o satira a sistemului sovietic dar si o critica dura a Occidentului. Fiecare pagina merita citita cu atentie. „Pentru mine exista o singura capitala: Moscova. Orice altceva e provincial. Moscova e nu numai capitala unui stat. Este capitala istoriei.”

„Daca Occidentul va pierde viitorul razboi cu Uniunea Sovietica, atunci cauza principala nu va fi alta decat imaginea despre omul sovietic creata de serviciile speciale occidentale si de sovietologi, pe baza contactelor lor cu oamenii sovietici.”

„De ce ai emigrat? E prea tarziu sa caut un motiv. A venit timpul sa caut o justificare.”

„Omul sovietic obisnuit invata in decursul intregii sale vieti, fara un antrenament special, trei lucruri: sa conduca, sa critice regimul si sa fie agent KGB.”

„Ideologia unifica constiintele individuale si uneste milioane de mici intr-un imens ”.

„Acum pare ca cel de al Treilea Razboi mondial va fi nuclear. Dar nu va fi asa. O sa declansam acel razboi mondial care sa ne avantajeze. Iar adversarii nostri se vor lasa pacaliti…Ne-am mobilizat toate fortele si in principiu am rezolvat problema. Avem nevoie doar de cativa ani pentru a fi absolut siguri…Urmatorul razboi va fi un razboi al maselor de oameni impotriva altor mase de oameni, nu numai simpla tehnologie impotriva tehnologiei…Principalul teatru de operatiuni va continua sa fie Europa Occidentala. Asa dorim noi. Si ne vom impune vointa intregii lumi. De aceea trebuie cu orice pret sa decuplam Europa Occidentala de Statele Unite, s-o neutralizam, s-o demoralizam si s-o divizam.”

Ultimul citat mi se pare semnificativ. Provine dintr-o carte scrisa in 1981 si rezulta din discutiile elitei conducatoare de la Moscova in urma cu peste 40 de ani!

Voi reveni pe aceasta tema.