Colectia Morozov la Paris, in urma intelegerii Putin/Macron

Pana la urma, m-am hotarat sa marturisesc. Aveam astazi mai mult timp liber pana spre seara, inainte de a merge acasa la Patrick Wajsman, pentru o intalnire cu mai multe personalitati din zona relatiilor internationale. Vremea foarte friguroasa – 2 grade si o ploaie inghetata. Asa incat m-am hotarat sa merg la o expozitie considerata […]

Colectia Morozov la Paris, in urma intelegerii Putin/Macron

Pana la urma, m-am hotarat sa marturisesc. Aveam astazi mai mult timp liber pana spre seara, inainte de a merge acasa la Patrick Wajsman, pentru o intalnire cu mai multe personalitati din zona relatiilor internationale. Vremea foarte friguroasa – 2 grade si o ploaie inghetata.

Asa incat m-am hotarat sa merg la o expozitie considerata interesanta – „Colectia Morozov. Icoane ale artei moderne”. Expozitia a fost pusa la cale printr-o intelegere intre presedintele Putin si presedintele Macron, care semneaza, amandoi, note de introducere in catalogul de peste 500 de pagini al expozitiei. Sigur, intelegerea era mai veche iar expozitia s-a deschis in toamna anului trecut. Lucrarile provin din trei muzee din Rusia – Ermitaj, Tretiakov si Puskin. Expozitia se va inchide duminica si, teoretic, lucrarile vor trebui trimise inapoi in Rusia. Sau intra sub incidenta sanctiunilor?

Al doilea lucru pe care trebuie sa-l marturisesc este ca expozitia are loc in cladirea Fundatiei Louis Vuitton, de langa Bois de Boulogne. O cladire moderna din beton si sticla. Gandita pentru expozitii si evenimente culturale. Foarte multa lume la coada. Asteptare de 2-3 ore in ploaie. Am avut sansa de a obtine „un bilet in plus” de la o doamna care venise fara sotul ei. Asa ca am asteptat doar vreo 30 de minute.

Cateva cuvinte despre „Colectia Morozov”. Ea a apartinut fratilor Mihail si Ivan Morozov, proveniti dintr-o familie de fosti serbi, care au realizat mai multe tesatorii si postavuri. Amandoi pasionati de arta. Fratele mai mare, Mihail, a murit la 33 de ani iar sotia lui a donat statului lucrarile sale prin 1910. Celalalt frate a murit la Carlsbad, in varsta de 49 de ani, prin 1920-1922. Intre timp (1918), statul sovietic ii nationalizase fabrica dar colectia de arta. Interesant ca prin anii ’30, sovieticii s-au apucat sa vanda din lucrarile aflate in muzeu, lucrari achizitionate de muzeele americane, pentru suma de 260000 de dolari. Dupa al doilea razboi mondial, Stalin a desfiintat muzeul de arta moderna occidentala si doar dupa moartea sa, lucrarile „decadente”, in principal opere extraordinare ale impresionistilor francezi si-au regasit locul in muzee. In expozitie sunt expuse peste 200 de tablouri apartinand lui Cezanne, Renoir, Bonnard, Corot, Degas, Gauguin, Monet, Van Gogh, Maurice Denis, Derain, Matisse,Picasso,, etc. Si multe lucrari ale unor pictori rusi (Serov, etc) sau nordici (Zorn, Munch). Si multe lucrari de sculptura (Rodin, etc.)

Colectia a fost realizata in urma vizitelor pe care cei doi frati – deveniti foarte bogati – le faceau la Paris, mergand in atelierele artistilor sau la intermediarii de arta.