Comunicat de presă: Adrian Năstase a fost primit de ministrul Liu Jianchao, șeful Departamentului Internațional al CCPCC

Președintele Funației Europene Titulescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, a fost primit joi, la Beijing, de ministrul Liu Jianchao, director al Departamentului pentru Relații Internaționale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CCPCC). În cadrul discuțiilor, Liu Jianchao a subliniat că relația de prietenie dintre popoarele chinez și român are o veche tradiție, Partidul […]

Comunicat de presă: Adrian Năstase a fost primit de ministrul Liu Jianchao, șeful Departamentului Internațional al CCPCC

Președintele Funației Europene Titulescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, a fost primit joi, la Beijing, de ministrul Liu Jianchao, director al Departamentului pentru Relații Internaționale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CCPCC).

În cadrul discuțiilor, Liu Jianchao a subliniat că relația de prietenie dintre popoarele chinez și român are o veche tradiție, Partidul Comunist Chinez având stabilite relații de prietenie și cooperare cu principalele partide politice din România, inclusiv cu Partidul Social Democrat (PSD). Totodată, acesta a subliniat că autoritățile politice de la Beijing sunt dispuse să asigure mai multe oportunități de cooperare pragmatică între cele două țări, prin intermediul platformei „partid politic +”, pentru a promova stabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a relațiilor bilaterale. Liu Jianchao a exprimat speranța că România va susține, prin propria voință, dezvoltarea susținută, sănătoasă și stabilă a relațiilor bilaterale România- China și UE-China.

Subliniind că PCC și președintele Xi Jinping susțin o dezvoltare națională de înaltă calitate simultan cu deschiderea la nivel înalt a economiei interne, procese care aduc și vor aduce noi oportunități de dezvoltare pentru toate țările lumii, inclusiv pentru România, China fiind implicată în construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire și în promovarea Inițiativei de Dezvoltare Globală, Inițiativei de Securitate Globală și Inițiativei civilizației globale, la care România este invitată să participe activ, pentru a se asigura o mai multă energie pozitivă în lumea haotică de astăzi.

La rândul său, președintele Fundației Europene Titulescu, domnul Adrian Năstase, a transmis gazdelor că este bucuros să revină în China după 20 de ani. De asemenea, a exprimat aprecierea și admirația pentru modul în care China reușește să se dezvolte și să se exprime la nivel global.

Adrian Năstase a evidențiat că, în calitate de martor al relațiilor româno-chineze, apreciază că prietenia România-China poate fi consolidată în continuare, iar cooperările prietenoase dintre cele două țări poate fi continuată, în condițiile în care la bază se află nu doar relația istorică bilaterală, ci și o serie de interese strategice comune.

Domnul Năstase a prezentat evoluția politică și strategică a României de după 1990, evidențiind principalele ținte și momente, între care eforturile de aderare la NATO și UE, procese care nu au avut în vedere o decuplare sau o fracturare a relațiilor cu țările tradițional prietene.

Apoi, fostul premier al României a subliniat că lumea de astăzi a suferit schimbări profunde, a generat noi probleme și întrebări pentru diferite țări, pentru care sunt necesare mai multe răspunsuri clare.

Pe de altă parte, Adrian Năstase a evidențiat eforturile depuse de China pentru promovarea reconcilierii în Orientul Mijlociu și pentru soluționarea conflictului ruso-ucrainean, acțiuni care dovedesc importanța Inițiativei de Securitate Globală prezentată de președintele Xi Jinping. În acest context, Fundația Europeana Titulescu va juca un rol în promovarea dialogului, stimulând dezvoltarea relațiilor economice și politice România-China și UE-China.