Foarte interesanta vizita la Oradea…

M-am intors aseara de la Oradea, unde am vernisat Expozitia aniversara Nicolae Titulescu, la Muzeul Tarii Crisurilor, expozitie care va ramane deschisa timp de o luna. La deschiderea Expozitiei, au vorbit directorul Muzeului, Gabriel Moisa, reprezentanta Muzeului Municipiului Bucuresti – care participa cu mai multe obiecte ce i-au apartinut lui Titulescu – si curatorul expozitiei, […]

Foarte interesanta vizita la Oradea…

M-am intors aseara de la Oradea, unde am vernisat Expozitia aniversara Nicolae Titulescu, la Muzeul Tarii Crisurilor, expozitie care va ramane deschisa timp de o luna. La deschiderea Expozitiei, au vorbit directorul Muzeului, Gabriel Moisa, reprezentanta Muzeului Municipiului Bucuresti – care participa cu mai multe obiecte ce i-au apartinut lui Titulescu – si curatorul expozitiei, Adina Rentea. Au participat notabilitati locale, episcopul Bisericii ortodoxe, un public numeros incluzand foarte multi tineri.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, am tinut o conferinta cu tema „Actualitatea lui Nicolae Titulescu” si am raspuns la intrebarile si comentariile celor din sala. Sper sa primesc inregistrarea evenimentului si o voi prezenta ulterior. In acelasi cadru, istoricul Liviu Taranu a prezentat, in premiera, volumul recent aparut „Doua decenii de activitate la Fundatia Europeana Titulescu”. Este vorba doar de rapoartele de activitate ale Fundatiei din perioada 2002-2021, la care am adaugat 150 de fotografii de la intalnirile noastre.

Doua cuvinte despre oras. Oradea, pentru mine, a fost de nerecunoscut. A trecut ceva timp de cand am fost acolo. Au dreptate cei care spun ca Ilie Bolojan a fost un magician pentru locuitorii orasului, care au acceptat scarificiile necesare pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, pe termen lung. Centrul orasului cu frumoase zone pietonale, vechea Cetate restaurata, cladirile istorice puse in valoare, muzeele, catedralele, curatenia sunt rezultatele unui efort inteligent pe termen lung. Intre ele, vechea Cetate a devenit un loc de meditatie asupra celor 7-8 secole de civilizatie de dupa invazia mongolilor. dar si un loc de cultura. Am admirat acolo o expozitie de harti ale Dunarii si Balcanilor, adusa din Germania. Interesant de vizitat este si Muzeul Templului masonic din Oradea, restaurat cu fonduri europene.