La Balcic

Trebuie sa recunosc, nu am fost niciodata, pana acum, la Balcic. Am profitat de faptul ca a trebuit sa vin la Constanta, intre altele pentru vernisarea unei expozitii Titulescu, astazi, aici, la Muzeul de arta si am plecat pana la Balcic pentru a vizita Palatul Reginei Maria. Istoria Palatului nu o reiau – trecut in […]

La Balcic

Trebuie sa recunosc, nu am fost niciodata, pana acum, la Balcic. Am profitat de faptul ca a trebuit sa vin la Constanta, intre altele pentru vernisarea unei expozitii Titulescu, astazi, aici, la Muzeul de arta si am plecat pana la Balcic pentru a vizita Palatul Reginei Maria. Istoria Palatului nu o reiau – trecut in 1940, prin Tratatul de la Craiova, in jurisdictia bulgara, impreuna cu jumatatea de sud a Dobrogei. In circumstantele cunoscute…

Regina Maria a murit in 1938. Ea a dorit ca inima ei sa fie depusa la Balcic. Asa s-a intamplat dar, in 1940, cand Balcicul a intrat sub autoritatea Bulgariei, caseta cu inima Reginei a fost dusa la castelul Bran iar apoi, prin anii 1960, caseta cu inima Reginei Maria a fost dusa la Muzeul de istorie a Romaniei.

Locul este mirific prin gradinile care inconjoara castelul. Cladirea poarta amprenta arhitecturii balcanice si este realizata in piatra alba si lemn. Piesele din interior sunt eterogene, probabil adunate pentru a crea atmosfera acelor ani.

M-a impresionat sa intalnesc acolo multi romani, veniti sa viziteze acest loc plin de romantism dar si de dramatism istoric.