La Muzeul national din Bran, evenimentul „Contributia Bateriei Albastre la actiunile Corpului de munte din zona Făgăras”

Am participat, ieri, la un frumos si emotionant eveniment de omagiere a celor care au format „Bateria Albastră” de muncitori, de la Fabrica Tohan, condusa de tatăl meu, locotenentul Marin Năstase, si care a contribuit la apărarea Brasovului pentru a nu fi ocupat de trupele germane, in retragere de pe Frontul de Est. Timp de […]

La Muzeul national din Bran, evenimentul „Contributia Bateriei Albastre la actiunile Corpului de munte din zona Făgăras”

Am participat, ieri, la un frumos si emotionant eveniment de omagiere a celor care au format „Bateria Albastră” de muncitori, de la Fabrica Tohan, condusa de tatăl meu, locotenentul Marin Năstase, si care a contribuit la apărarea Brasovului pentru a nu fi ocupat de trupele germane, in retragere de pe Frontul de Est. Timp de 10 zile (intre 24 august si 5 septembrie), cei 57 de componenti ai Bateriei, au efectuat peste 2600 de trageri ,cu obuze aduse din uzina, cu doar trei tunuri (folosite, in mod obisnuit, pentru testarea munitiei), blocand inaintarea trupelor germane spre Brasov. Au fost citati prin ordin de zi pe armată pentru curajul lor iar tatăl meu a fost decorat de Regele Mihai cu „Coroana României cu spade)/”Steaua României”.

Evenimentul a fost organizat de Filiala „Cultul Eroilor” din Bran (Filiala „Nicolae Titulescu”), in colaborare cu Muzeul national din Bran. Au fost facute mai multe expuneri si au avut loc discutii libere cu invitatii.

PS Aduc, inca o dată, un omagiu fiebinte celor care l-au votat de doua ori pe Basescu – cel care a blocat construirea autostrazii Comarnic/Brasov – si pe care i-am admirat in ambuteiajele de pe DN1, petrecandu-si o parte semnificativa din week end in automobile.