La Paris, cateva zile

In urma cu 18 ani, eram la Washington, pentru a depune documentul de ratificare de catre Romania a Tratatului Atlanticului de Nord. Incredibil cum au trecut anii… Descoperim acum, in situatie de criza la frontiera noastra, cat de important a fost si este acel proiect. Zilele acestea, sunt la Paris pentru mai multe intalniri si […]

La Paris, cateva zile

In urma cu 18 ani, eram la Washington, pentru a depune documentul de ratificare de catre Romania a Tratatului Atlanticului de Nord. Incredibil cum au trecut anii… Descoperim acum, in situatie de criza la frontiera noastra, cat de important a fost si este acel proiect.

Zilele acestea, sunt la Paris pentru mai multe intalniri si pentru participarea la un eveniment diplomatic.

Astazi, am fost la sediul Academiei meseriilor diplomatice, al carei presedinte, Jean Claude Couseran – fost director al serviciilor de informatii externe franceze in perioada in care eram eu premier in tara – a fost, incepand cu 2007, si directorul Academiei diplomatice internationale, institutie la care Titulescu a fost vicepresedinte. Din pacate, Academia nu mai functioneaza. Sa vedem daca mai poate fi adusa la viata si daca putem sa recuperam arhivele referitoare la Romania.

De asemenea, l-am vizitat, la sediul Institutului francez de relatii internationale, pe Thierry de Monbrial, presedintele institutului si membru fondator al Fundatiei Europene Titulescu. Am avut o lunga convorbine despre situatia din Romania, despre alegerile prezidentiale din Franta si despre conflictul ruso-ucrainean.