„O lume falsă în care falsul e imposibil de depistat…”
Democrația și normalitatea se află sub „amenințarea care țintește bazele lumii umane, lipsește de conținut noțiunea de adevăr și poate provoca înlocuirea totală a realității. Tentația demonică e la un pas și ne vorbește folosind chipul și asemănarea binelui, libertății și progresului”, scrie Traian Ungureanu într-un tulburător articol publicat de R3media sub titlul Democrație anulată, […] The post „O lume falsă în care falsul e imposibil de depistat…” appeared first on Demnitatea.

Democrația și normalitatea se află sub „amenințarea care țintește bazele lumii umane, lipsește de conținut noțiunea de adevăr și poate provoca înlocuirea totală a realității. Tentația demonică e la un pas și ne vorbește folosind chipul și asemănarea binelui, libertății și progresului”, scrie Traian Ungureanu într-un tulburător articol publicat de R3media sub titlul Democrație anulată, stat captiv, imperiu eșuat.
„O alianță care aduce în același dispozitiv statul, birocrația, corporațiile și mega-tehnologia datelor lucrează la re-formatarea umanității. Pe de o parte, dinamica și varietatea societăților au fost micșorate prin omogenizare pe platforme net. Asta permite aparatului birocratic să afle, să înțeleagă și influențeze fiecare gînd și acțiune individuală pe care le modelează apoi în ”consens” (fosta opinie publică). Pe de altă parte, dezvoltarea sistemelor de Inteligență Artificială (IA) a trecut pragul utilității programate și a intrat în teritoriul sumbru al lumilor paralele.
Primul tehno-recif – sistemul care captează și controlează informația – a fost descris, recent, de Jacob Siegel, într-un articol fascinant și înspăimîntător. Siegel face arheologia politică a sistemului, îi descrie autorii și îi urmărește, verigă cu verigă, construcția. Pliurile, oglinzile și simulacrele noului sistem dețin, practic, adevărul și îl reformulează spre consum public, într-o cascadă care antrenează orice: shopping, știri, simpatii și antipatii, epidemia COVID și războiul din Ucraina. E tentant să numim acest colector de idei și credințe propagandă dar echivalența e înșelătoare. Căci, spre deosebire de propaganda clasică, noul sistem e lipsit de markerele (indiciile) care făceau recognoscibil și departajau discursul dirijat de adevărul natural. Predica Anti-Christ-ului pictat de Signorelli nu mai e șoptită din afară iar Falsul Mîntuitor e totuna cu muțimile.
Concluzia inevitabilă de la capătul textului semnat de Siegel e un avertisment: democrația clasică e strivită de puterea politică și de anvergura administrativ-morală a sistemului pus la punct în numele cunoașterii și în spatele modernizării.
Al doilea tehno-recif e o creație încă mai malefică. Așa numitele Chat-GPT și alte sisteme similare pe care le putem doar bănui riscă să provoace o catastrofă cognitivă ireparabilă. Nu e vorba de faimoasa ”răscoală a roboților”, cu rebelii ei de tablă porniți la luptă de sub condeiul unui vizionar Sci-Fi. Pericolul nu stă în Mașină ci în confuzia cerebrală care elimină reperele reale, dă minții umane putere de control asupra altor minți umane și creează ”conștiințe” IA care dispun de toate mințile umane.
Un Chat-GPT și suratele lui superioare oferă, pur și simplu, capacitatea de a înlocui realitatea ”aparentă” cu ”adevărata” realitate – cu o lume politică, economică, filozofică și militară inexistentă dar perfect credibilă și decisivă. O lume falsă în care falsul e imposibil de depistat. Asta duce direct la compromiterea totală a încrederii în știri, în informație și, mai departe, în adevăr și în existența lui autonomă. E mesajul, mailul, clipul sau tweet-ul pe care tocmai l-am primit real? A crescut dobînda pe piețele finaciare, de 5 la 17%? Dar imaginile, interviurile, declarațiile și documentele care anunță un atac nuclear sau o invazie armată? Cel puțin la prima vedere și mult după, totul e credibil și de nerefuzat. Informația scrisă, audio și video generată de sistem e perfect pluzibilă, deși total falsă.
Un eseu tulburător scris de Paul Kingsnorth citează cazuri de Chat GPT care, deși ”dresate” să comunice în engleză, au învățat, în secret, persana. În alte cazuri, CHAT GPT-uri care n-au fost instruite în așa ceva s-au specializat singure în chimie. Nimeni nu înțelege cum. Blake Lemoine, un proiectant Google (recent concediat pentru declarații inacceptabile) susține că CHAT GPT e deja conștient și ne va învinge.
Citește și: Nu este un accident și nu este temporar!
Conștiința și cunoașterea umană se rătăcesc între umbrele și oglindirile propriilor creații și sfîrșesc prin a se pierde în labrirint. Cu o formulă lansată de Jaron Larnier, unul din magii fondatori ai sistemelor IA: ”Pericolul nu e că riscăm să fim distruși fizic de IA. Pericolul e că IA ne va împinge la demență”.
Ne apropiem de sfîrșitul științei așa cum am crezut că o cunoaștem. Insurgența IA nu e și nu seamînă cu (încă) una din revoluțiile științifice care ne-au smuls din ”întuneric”. Insurgența AI e cunoașterea supremă, dotată cu puterea magiei, în drum spre neant. Idolatria naște monștri”, punctează reputatul publicist Traian Ungureanu.
Citește și: Digitalizare cu efecte șocante
The post „O lume falsă în care falsul e imposibil de depistat…” appeared first on Demnitatea.