Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei

Astazi, inainte de ziua noastra nationala, il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Este un sfânt drag noua, romanilor, un Apostol pe care ni-l reamintim in fiecare an pe data de 30 noiembrie din calendarul crestin-ortodox. Sarbatoarea de Sfântul Andrei are semnificatii speciale pentru români, fiind insotita de multe credinte si obiceiuri populare, cu […]

Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei

Astazi, inainte de ziua noastra nationala, il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Este un sfânt drag noua, romanilor, un Apostol pe care ni-l reamintim in fiecare an pe data de 30 noiembrie din calendarul crestin-ortodox.

Sarbatoarea de Sfântul Andrei are semnificatii speciale pentru români, fiind insotita de multe credinte si obiceiuri populare, cu legaturi din perioada pre-crestina si care se pastreaza inca in zonele rurale. Santandrei era o mare divinitate geto-daca, personificare a lupului, peste care crestinii l-au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei. In unele sate din Bucovina exista şi acum credinta ca în aceasta noapte bântuie strigoii iar lupii sunt mai fioroşi ca oricînd.

De dimineată, am participat, impreună cu sotia mea si cu Andrei la slujba de la Biserica din Tărtăsesti, ridicată sub Hramul Sf. Ap. Andrei. Făcând parte dintre ctitori, ne-am bucurat să admirăm si pictura interioară, finalizată de curând. La slujba oficiată de părintele paroh, a participat si staretul Mănăstirii Bogdana. Pentru mine, a fost si un prilej de a depăna, cu cei mai in vârstă din comună, amintiri despre tatăl meu. Dar si un prilej de a fi cu Andrei si de a-i spune „La multi ani”, alături de membrii familiei si de nenumărati prieteni.

In această zi de mare sărbătoare, transmit si gândurile mele bune de sănătate si de sperantă tuturor celor care isi serbează astăzi ziua onomastică.