Vi se pare SF?
„În ultima perioadă am făcut un experiment încercând să înlocuiesc întreg marketingul cu AI. N-o să vă descriu tot fluxul, dar ceea ce vă pot spune este că am reușit să înlocuiesc un întreg departament de marketing cu algoritmi AI”, scrie Dan Diaconu în articolul Pe șleau despre ceea ce urmează la nivel mondial, publicat […] The post Vi se pare SF? appeared first on Demnitatea.

„În ultima perioadă am făcut un experiment încercând să înlocuiesc întreg marketingul cu AI. N-o să vă descriu tot fluxul, dar ceea ce vă pot spune este că am reușit să înlocuiesc un întreg departament de marketing cu algoritmi AI”, scrie Dan Diaconu în articolul Pe șleau despre ceea ce urmează la nivel mondial, publicat pe blogul său Trenduri Economice.
„Rezultatul nu a fost unul excepțional, ci – ca să fiu sincer – spre mediu. Poate vi se pare slăbuț, dar vă întreb sincer: câte firme își pot permite un departament de marketing chiar și mediocru? Ca startup, probabil te apuci să cumperi servicii ieftine, să faci branding de unul singur, sau să încerci un self-made design. Nu trebuie să spun că, în 99% din cazuri rezultatul este unul dezastruos, iar lipsa de coerență se vede de la o poștă. În cazul experimentului pe care l-am făcut, aceste probleme pur și simplu nu există. Rezultatul e unul corespunzător și poți merge cu capul sus”, constată autorul.
„N-am făcut introducerea pentru a vă vinde un serviciu, cu toate că la un moment dat v-ați putea trezi că sunt în spatele unui serviciu de acest tip pe care-l achiziționați. Am făcut-o cu alt motiv: acela de a vă atrage atenția asupra faptului că domeniul AI este deja unul matur, iar ceea ce veți vedea în perioada imediat următoare vă va bulversa. Probabil politicienii vor încerca să limiteze dezvoltarea, dar vă spun o chestiune cât se poate de simplă: nimeni nu se mai poate opune!
Dacă vă spun că în 2-3 ani veți vedea specialiștii în imagistică având un rol strict consultativ, un fel de a cincea roată la căruță, îmi veți spune că aberez! Dar nu aberez, chiar așa se va întâmpla. Cei care se specializează în domeniul juridic este foarte probabil să rămână pe drumuri. E adevărat, nu va fi înlocuit totul de algoritmi, dar sunt hălci întregi care vor dispărea. Zona de consultanță juridică va fi înlocuită într-o proporție de peste 80% de algoritmi. Primele faze procesuale se vor desfășura strict electronic, cu judecători electronici și cu avocați de aceeași factură. Un avocat electronic va trata infinit mai bine un proces tipic decât o face un avocat uman care se ocupă în același timp de zeci de procese. Iar de făcut o va face la prețuri insignifiante. Cam când vom vedea aceste elemente? Probabil în maxim 5 ani. Vi se pare SF?
De fapt, ceea ce vom vedea va fi o concediere pe bandă în toate domeniile de activitate. Eroii de Excel&PowerPoint care umplu multinaționalele vor îngroșa rândul șomerilor. Și nu doar ei, ci toți funcționarii care-și bazează activitatea pe aplicarea câtorva norme, proceduri sau legi.(…) Penuria de locuri de muncă va afecta absolut toate domeniile, cele cu specializare mare de azi – gen medicina – fiind cele mai pretabile înlocuirii. În câțiva ani operațiile normale vor fi efectuate de chirurgi electronici, nu umani. Probabil va exista o elită medicală, dar aceasta va avea domeniul extrem de comprimat și, de cele mai multe ori, jobul lor va fi unul de asistare a mașinii. Adică, în cazul în care ceva funcționează aiurea, aceștia vor avea „puterea” de „a scoate firul din priză”.
Citește și: Digitalizare cu efecte șocante
Poate că totul sună sumbru și cam „pe repede înainte”. Nu e așa! Domeniul a ajuns la momentul la care progresele au forță exponențială. S-a ajuns la curba aceea care se apropie de verticală, astfel încât pentru nenumărați oameni dușmanul identificabil va fi un algoritm din cloud. Locurile de muncă pentru oameni vor dispărea brusc deoarece nu vor mai avea justificare economică.(…) Va exista însă o clasă care va scăpa de teroare, cel puțin în prima fază. Este vorba de va fi cea antreprenorială care, de altfel, este și ajutată teribil de noile gadgeturi algoritmice. Se va întâmpla așa în cazul în care nu ne vom transforma într-un stup parametrizat unde oamenii vor fi „ocrotiți prin lege” și în care „știința” va triumfa inclusiv în ceea ce privește reglementarea chiar și a celor mai intime aspecte ale vieții.(…) Nu mai fac speculații, dar trebuie să conștientizăm care-i lumea în care trăim. Prostia e mare (vezi ca etalon idioata care joacă rolul de Ministru de Externe al Germaniei), ticăloșia încă și mai mare, astfel încât orice nebunie e posibilă”, mai scrie Dan Diaconu pe blogul său.
Citește și: Scamatoria digitală
The post Vi se pare SF? appeared first on Demnitatea.